Stare pieczywo - co zrobić z czerstwym chlebem?

2016-10-06 15:00

Nadmiar pieczywa, które w chlebaku zamieniło się w czerstwe, nie jest bezużyteczny. Wbrew pozorom można je przerobić na kilka całkiem apetycznych sposobów. Poznaj przepisy, które pozwolą Ci być oszczędnym a jednocześnie stworzyć oryginalne potrawy.

Stare pieczywo - co zrobić z czerstwym chlebem?
Autor: pixabay.com Co zrobić z czerstwym pieczywem?

Spis treści

  1. Knedle - dobry sposób na czerstwe bułki
  2. Kotlety chlebowe - oryginalne danie
  3. Kwas chlebowy - zdrowy napój dla każdego

Knedle - dobry sposób na czerstwe bułki

Dobrym sposobem na czerstwe bułki jest zrobienie z nich knedli. Z czterech suchych kajzerek odcinamy skórkę, a biały środek kroimy w małą kosteczkę i odstawiamy na chwilę. Siekamy 2 szalotki oraz ząbek czosnku i lekko podsmażamy (szklimy) na maśle, po czym dolewamy do nich pół szklanki mleka.

Wszystko gotujemy razem i wlewamy do miski z pokrojoną drobno bułką. Dodajemy do tego posiekane 8 gałązek natki pietruszki, rozbełtane jajka oraz bułkę tartą i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę, a po 30 minutach formujemy z masy 4 knedle, które gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, odwracając je co 7 min. Następnie kroimy je w grube plastry i podajemy jako dodatek do sosów lub potraw mięsnych.

Kotlety chlebowe - oryginalne danie

Równie proste w przygotowaniu jak knedle są kotlety z chleba. Pół bochenka chleba moczymy w szklance bulionu. Kiedy zmięknie, rozgniatamy go i dodajemy pokrojoną małą cebulę, 2 ząbki czosnku, jajko i różnorodne przyprawy (według własnego gustu). Z tak uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.

Kwas chlebowy - zdrowy napój dla każdego

Stary chleb to także obowiązkowy surowiec do przygotowania, dzisiaj może już mniej popularnego, ale nadal bardzo smacznego napoju, jakim jest kwas chlebowy. Jego przygotowanie jest również bardzo proste.

Pokrojony na małe kromki i lekko podsuszony w piekarniku chleb (około 1 kg) przekładamy do kamiennego naczynia (lub kilku naczyń), zalewamy 7 l wrzątku, przykrywamy gazą i zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odcedzamy chleb. Do uzyskanego wywaru dodajemy utarte z 1 łyżką cukru 4 dkg drożdży. Dodajemy też 20 dkg cukru, rozpuszczając z wodą.

Przykrywamy ponownie gazą i odstawiamy do fermentowania na dobę. Po upływie tego czasu znów przecedzamy przez gazę, rozlewamy do małych słoików i zostawiamy na kolejne 24 godziny, do momentu, aż na powierzchni pojawi się pianka. Kwas gotowy jest do spożycia w sumie po około 3 dniach. Należy przechowywać go w chłodzie.