Spaghetti zapiekane z indykiem: przepis na włoskie tetrazzini
Spaghetti zapiekane z indykiem to włoski przepis na tradycyjne danie – tetrazzini. Przepis spopularyzował Jamie Oliver, który jak wiemy zakochany jest w kuchni włoskiej.
Spaghetti zapiekane z indykiem bardzo łatwo przygotować. Jeśli kupicie udziec indyczy pokrojony w kostkę na gulasz, to odpadnie wam nawet krojenie. Można również wykorzystać mięso z udek kurzych bez skóry i kości. Włoski przepis na tetrazzini można dowolnie modyfikować, można wykorzystać pieczone mięso, dodać warzyw lub makaronu z poprzedniego dnia.
Tetrazzini to jedna z tych potraw po których jest mało zmywania. Pyszne, kremowe i bardzo grzybowe tetrazzini pokocha każdy.
Składniki na 4 porcje:
1 paczka makaronu spaghetti (500 g)
1 udziec indyczy (400-600 g), pokrojony w kostkę
300 g świeżych grzybów (pieczarek, boczniaków lub leśnych)
300 ml śmietany 30-36%
300 ml białego wina
200 g parmezanu, startego
4 ząbki czosnku
1 łyżka sproszkowanych grzybów lub 2 łyżeczki pasty grzybowej
1 płaska łyżka świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
olej lub oliwa
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mięso oprószone solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony.
Dodać pokrojone grzyby, czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć 3-5 minut.
Dodać tymianek i białe wino, smażyć 2-4 minuty.
Dolać śmietanę, 200 g startego parmezanu, sproszkowane grzyby, zamieszać, doprowadzić do wrzenia.
Spróbować i doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.
Do mięsa w śmietanowym sosie dodać spaghetti.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, przełożyć masę mięsno-makaroną, wyrównać wierzch, posypać pozostałym startym parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać do zrumienienia sera.
Podawać od razu z kieliszkiem białego wina.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek