Sos chrzanowy na zimno - 11 przepisów na wielkanocny chrzan
Sos chrzanowy to wspaniały wielkanocny dodatek do pieczonych mięs, faszerowanych jajek i domowych wędlin. Można go przygotować w sposób tradycyjny - z jajkiem lub śmietaną, albo puścić nieco wodze fantazji i skomponować wyborne ostro-owocowe i warzywne sosy, które przy okazji swą kolorystyką udekorują wielkanocny stół. Oto nasze propozycje na wielkanocny chrzan.
Niesamowicie wyrazisty, intensywny i aromatyczny chrzan świetnie komponuje się z wielkanocnymi potrawami. Sosy na bazie chrzanu pasują niemal do wszystkiego, warto więc przygotować sos chrzanowy w kilku wersjach. Poza tradycyjnym połączeniem ze śmietaną czy tartymi buraczkami, mamy do wyboru również nieco awangardowe zestawienia: sos chrzanowy z suszonymi morelami, chrzan z pomarańcza czy jabłkiem, chrzan z żurawiną. Każdy taki sos smakuje znakomicie. Oto 13 pomysłów na sosy chrzanowe, które pasują do wielkanocnych smakołyków.