Soczysta ryba w sosie śmietanowo-szpinakowym - zechcesz częściej ją przyrządzać!
2021-06-29
12:26
Soczysta ryba w sosie śmietanowo-szpinakowym to danie, które zmienia każdą rybę w królewską ucztę. Gdy nie znosisz zapachu smażonych ryb, to danie jest właśnie dla ciebie!
Spis treści
Nie lubisz smażonych ryb, ich zapach doprowadza cię do pasji, a twoja wątroba cierpi? Nie musisz w związku z tym rezygnować z jedzenia ryb. Są inne sposoby na smaczne podanie ryby i to takie, które zmienią nawet najprostsze mrożone filety w soczystą i wykwintną ucztę. Na przykład ryba w sosie śmietanowo-szpinakowym. Składniki tego dania są powszechnie dostępne, nie będziesz mieć problemu z ich zdobyciem.
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza, mintaja, morszczuka, sandacza, halibuta lub łososia
- 400 g świeżego szpinaku (możesz go zastąpić mrożonym)
- 2 cebule szalotki - można zastąpić młodą cebulą dymką lub cebulą cukrową
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- małe pudełko śmietany 12 proc.
- gałka muszkatołowa
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mrożoną rybę wcześniej odmroź i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Lekko posól, skrop sokiem z cytryny, zawiń w papier do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut. Pozostaw rybę w nagrzanym uchylonym leciutko piekarniku, żeby ryba zachowała ciepło.
- Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekane szalotki i czosnek, wrzuć szpinak.
- Kiedy listki zwiędną dodaj śmietanę wymieszaną z 1/3 szklanki ciepłej wody, przypraw gałką i pieprzem, wyciśnij sok z połowy cytryny, wymieszaj i podgrzej.
- Sos przełóż na półmisek, ułóż na nim rybę, podawaj ozdobione cytryną.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?