Soczysta ryba w sosie śmietanowo-szpinakowym - zechcesz częściej ją przyrządzać!

2021-06-29 12:26

Soczysta ryba w sosie śmietanowo-szpinakowym to danie, które zmienia każdą rybę w królewską ucztę. Gdy nie znosisz zapachu smażonych ryb, to danie jest właśnie dla ciebie!

Soczysta ryba w sosie śmietanowo-szpinakowym
Autor: Shutterstock Jeśli chcesz, by ryba była delikatna i soczysta, upiecz ją i podaj z sosem śmietanowo-szpinakowym

Spis treści

  1. Składniki:
  2. Przygotowanie:

Nie lubisz smażonych ryb, ich zapach doprowadza cię do pasji, a twoja wątroba cierpi? Nie musisz w związku z tym rezygnować z jedzenia ryb. Są inne sposoby na smaczne podanie ryby i to takie, które zmienią nawet najprostsze mrożone filety w soczystą i wykwintną ucztę. Na przykład ryba w sosie śmietanowo-szpinakowym. Składniki tego dania są powszechnie dostępne, nie będziesz mieć problemu z ich zdobyciem.

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza, mintaja, morszczuka, sandacza, halibuta lub łososia
  • 400 g świeżego szpinaku (możesz go zastąpić mrożonym)
  • 2 cebule szalotki - można zastąpić młodą cebulą dymką lub cebulą cukrową
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • małe pudełko śmietany 12 proc.
  • gałka muszkatołowa
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Mrożoną rybę wcześniej odmroź i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Lekko posól, skrop sokiem z cytryny, zawiń w papier do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut. Pozostaw rybę w nagrzanym uchylonym leciutko piekarniku, żeby ryba zachowała ciepło.
  • Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekane szalotki i czosnek, wrzuć szpinak.
  • Kiedy listki zwiędną dodaj śmietanę wymieszaną z 1/3 szklanki ciepłej wody, przypraw gałką i pieprzem, wyciśnij sok z połowy cytryny, wymieszaj i podgrzej.
  • Sos przełóż na półmisek, ułóż na nim rybę, podawaj ozdobione cytryną.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?