Sery - dlaczego warto je jeść? Jakie wartości odżywcze mają sery?

2017-04-24 13:00

Coraz większa jest na rynku oferta serów białych i żółtych. Do krajowych produktów dołączają również sery zagraniczne, co naprawdę utrudnia wybór. Sery są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ich największym mankamentem w przypadku niektórych gatunków jest cena i kaloryczność. Sprawdź, dlaczego warto jeść sery.

Sery - dlaczego warto je jeść? Jakie wartości odżywcze mają sery?
Autor: Shutterstock Sery to produkty, które powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie, ze względu na swoje właściwości zdrowotne.

Od czego zależy cena serów?

Cena jest zazwyczaj wykładnią wysokiej jakości serów, bądź odzwierciedla skomplikowany proces ich produkcji. Jedno jest pewne – sery najtańsze nie są najlepsze.

Po czym poznać ser słabej jakości?

żółtych serach wszystko wyjdzie na jaw po włożeniu ich do lodówki – zrobią się wilgotne, wodniste, szybko zaczną się psuć, plastry sera łamią się i kruszą. Białe sery lub twarogi też mogą zawierać dużo wody, często (w przypadku twarogów mielonych lub granulowanych) są kraszone śmietaną.

Sery są bogatym źródłem białka

Sery są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a białko jest jednym z podstawowych składników pożywienia. Niedobór białka w diecie powoduje takie zmiany w organizmie, jak: zahamowanie wzrostu u dzieci, niedokrwistość, degenerację wątroby, ogólny spadek odporności na choroby.

Sery - źródło energii

Sery są jednym z najbogatszych źródeł tłuszczu zwierzęcego, a tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii dla organizmu ludzkiego. Tłuszcze znajdujące się w 100 g sera zawierają witaminę A w ilości pokrywającej 20% dziennego zapotrzebowania przez człowieka. Sery są bardzo sycące, ponieważ hamują wydzielanie soku żołądkowego.

Sery - źródło wapnia i fosforu

Sery są obfitym źródłem wapnia i fosforu. Rola tych składników nie ogranicza się wyłącznie do udziału w budowie kości i zębów. O fosforze mówi się na przykład, że nie ma innego składnika pokarmowego, który by odgrywał zasadniczą rolę w tylu różnorodnych i ważnych procesach życiowych.

Witaminy zawarte w serach

Witaminy A, Bi B2, których dobrym źródłem są sery, mają istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Witamina A pobudza tworzenie się nowych komórek i tkanek. Brak witaminy A wywołuje suchość i łuszczenie się skóry, rogowacenie ujść torebek włosowych, łamliwość włosów oraz poważne zmiany w narządach wzroku.

Większe niedobory witaminy B 1 powodują zmiany degeneracyjne w układzie nerwowym. Brak odpowiedniej ilości witaminy B2 objawia się zmianami na języku i zewnętrznych częściach jamy ustnej (np. tzw. zajady). 

A zatem widać, jak prosto można uniknąć błędów żywieniowych, stosując w naszym codziennym menu najrozmaitsze sery.