Sery - dlaczego warto je jeść? Jakie wartości odżywcze mają sery?
Coraz większa jest na rynku oferta serów białych i żółtych. Do krajowych produktów dołączają również sery zagraniczne, co naprawdę utrudnia wybór. Sery są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ich największym mankamentem w przypadku niektórych gatunków jest cena i kaloryczność. Sprawdź, dlaczego warto jeść sery.
Spis treści
- Od czego zależy cena serów?
- Po czym poznać ser słabej jakości?
- Sery są bogatym źródłem białka
- Sery - źródło energii
- Sery - źródło wapnia i fosforu
- Witaminy zawarte w serach
Od czego zależy cena serów?
Cena jest zazwyczaj wykładnią wysokiej jakości serów, bądź odzwierciedla skomplikowany proces ich produkcji. Jedno jest pewne – sery najtańsze nie są najlepsze.
Po czym poznać ser słabej jakości?
W żółtych serach wszystko wyjdzie na jaw po włożeniu ich do lodówki – zrobią się wilgotne, wodniste, szybko zaczną się psuć, plastry sera łamią się i kruszą. Białe sery lub twarogi też mogą zawierać dużo wody, często (w przypadku twarogów mielonych lub granulowanych) są kraszone śmietaną.
Sery są bogatym źródłem białka
Sery są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a białko jest jednym z podstawowych składników pożywienia. Niedobór białka w diecie powoduje takie zmiany w organizmie, jak: zahamowanie wzrostu u dzieci, niedokrwistość, degenerację wątroby, ogólny spadek odporności na choroby.
Sery - źródło energii
Sery są jednym z najbogatszych źródeł tłuszczu zwierzęcego, a tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii dla organizmu ludzkiego. Tłuszcze znajdujące się w 100 g sera zawierają witaminę A w ilości pokrywającej 20% dziennego zapotrzebowania przez człowieka. Sery są bardzo sycące, ponieważ hamują wydzielanie soku żołądkowego.
Sery - źródło wapnia i fosforu
Sery są obfitym źródłem wapnia i fosforu. Rola tych składników nie ogranicza się wyłącznie do udziału w budowie kości i zębów. O fosforze mówi się na przykład, że nie ma innego składnika pokarmowego, który by odgrywał zasadniczą rolę w tylu różnorodnych i ważnych procesach życiowych.
Witaminy zawarte w serach
Witaminy A, B1 i B2, których dobrym źródłem są sery, mają istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Witamina A pobudza tworzenie się nowych komórek i tkanek. Brak witaminy A wywołuje suchość i łuszczenie się skóry, rogowacenie ujść torebek włosowych, łamliwość włosów oraz poważne zmiany w narządach wzroku.
Większe niedobory witaminy B 1 powodują zmiany degeneracyjne w układzie nerwowym. Brak odpowiedniej ilości witaminy B2 objawia się zmianami na języku i zewnętrznych częściach jamy ustnej (np. tzw. zajady).
A zatem widać, jak prosto można uniknąć błędów żywieniowych, stosując w naszym codziennym menu najrozmaitsze sery.