Schab z piekarnika. Ten składnik sprawi, że mięso będzie soczyste i miękkie

2023-02-24 14:35

Jak upiec soczysty schab? Wiele osób zadaje sobie to pytanie i przeczesuje internet, poszukując odpowiedzi. Jeden trik sprawi, że własnoręcznie pieczony schab będzie pyszny i soczysty, a każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony. Co jest więc tajemnicą dobre przepisu na soczysty schab?

jak upiec soczysty schab
Autor: Shutterstock Soczysty schab można upiec, stosując jeden trik.

Spis treści

  1. Schab z piekarnika
  2. Jak upiec soczysty i miękki schab?
  3. Soczysty schab – przepis krok po kroku

Schab z piekarnika

Pieczony schab to popularne danie, które można serwować nie tylko na święta, ale i rożne inne okazje. Niestety, wiele osób szybko zraża się do robienia domowej wieprzowiny. Schab wychodzi suchy i twardy. Jest to bardzo chude mięso, które wymaga odpowiedniego przygotowania i pieczenia. Istnieje jednak sposób, aby pieczeń ze schabu za każdym razem była soczysta i krucha.

Jak upiec soczysty i miękki schab?

Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest pieczenie schabu w mleku. Dzięki temu łatwemu trikowi mięso uda się już za pierwszym razem, będzie wyjątkowo soczyste i kruche. Schabu nie trzeba moczyć w mleku. Trzeba wlać je do formy, w której mięso się piecze. Ważne jest także obsmażenie mięsa przed włożeniem go do pieca. Dzięki temu soki pozostaną wewnątrz, a schab nie straci wilgoci podczas pieczenia.

Soczysty schab – przepis krok po kroku

  • Schab bez kości o wadze 2 kilogramów zamarynować w wybranych ziołach, przyprawach i czosnku. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Mięso obsmażyć z każdej strony na patelni na dużym ogniu.
  • Schab przełożyć do formy do zapiekania z pokrywką razem z pokrojoną w piórka cebulą. Wlać mleko. Powinno przykrywać mięso do 2/3 wysokości. Przykryć pokrywką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 2 godziny. W połowie pieczenia wyjąć formę i przełożyć schab na drugą stronę. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby wierzch apetycznie się zarumienił.
  • Formę wyjąć z piekarnika, ostrożnie przełożyć schab na deskę i odstawić. Podawać na ciepło lub zimno po całkowitym ostygnięciu.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE