Schab z piekarnika. Ten składnik sprawi, że mięso będzie soczyste i miękkie
Jak upiec soczysty schab? Wiele osób zadaje sobie to pytanie i przeczesuje internet, poszukując odpowiedzi. Jeden trik sprawi, że własnoręcznie pieczony schab będzie pyszny i soczysty, a każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony. Co jest więc tajemnicą dobre przepisu na soczysty schab?
Spis treści
Schab z piekarnika
Pieczony schab to popularne danie, które można serwować nie tylko na święta, ale i rożne inne okazje. Niestety, wiele osób szybko zraża się do robienia domowej wieprzowiny. Schab wychodzi suchy i twardy. Jest to bardzo chude mięso, które wymaga odpowiedniego przygotowania i pieczenia. Istnieje jednak sposób, aby pieczeń ze schabu za każdym razem była soczysta i krucha.
Jak upiec soczysty i miękki schab?
Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest pieczenie schabu w mleku. Dzięki temu łatwemu trikowi mięso uda się już za pierwszym razem, będzie wyjątkowo soczyste i kruche. Schabu nie trzeba moczyć w mleku. Trzeba wlać je do formy, w której mięso się piecze. Ważne jest także obsmażenie mięsa przed włożeniem go do pieca. Dzięki temu soki pozostaną wewnątrz, a schab nie straci wilgoci podczas pieczenia.
Soczysty schab – przepis krok po kroku
- Schab bez kości o wadze 2 kilogramów zamarynować w wybranych ziołach, przyprawach i czosnku. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Mięso obsmażyć z każdej strony na patelni na dużym ogniu.
- Schab przełożyć do formy do zapiekania z pokrywką razem z pokrojoną w piórka cebulą. Wlać mleko. Powinno przykrywać mięso do 2/3 wysokości. Przykryć pokrywką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 2 godziny. W połowie pieczenia wyjąć formę i przełożyć schab na drugą stronę. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby wierzch apetycznie się zarumienił.
- Formę wyjąć z piekarnika, ostrożnie przełożyć schab na deskę i odstawić. Podawać na ciepło lub zimno po całkowitym ostygnięciu.