Sałatka ze szparagów i buraka. Kropką nad i jest lekki dressing

2023-04-19 16:10

Sałata ze szparagów i buraka ma same zalety. Prezentuje się apetycznie, smakuje pysznie, jest łatwa i szybka do zrobienia. To obłędne danie sezonowe ze szparagami w roli głównej. Sezon na te warzywa jest krótki, więc korzystajcie z niego i zróbcie pyszną sałatkę ze szparagami i burakiem.

salatka ze szparagami i burakiem
Autor: Shutterstock Sałatka ze szparagów i buraków to łatwe i pyszne danie sezonowe.

Spis treści

  1. Przepis na sałatkę ze szparagów i buraka
  2. Kiedy podawać sałatkę ze szparagów i buraka?
  3. Sałatka ze szparagów i buraka – przepis krok po kroku

Przepis na sałatkę ze szparagów i buraka

  • To łatwy przepis na pyszną, zdrową i kolorową sałatkę z sezonowymi warzywami, czyli zielonymi szparagami.
  • Sałatkę robi się w miarę szybko. Czas przygotowania wynosi około 15 minut.
  • Do przygotowania dania potrzebne są składniki, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Świeże szparagi można kupić tylko przez dwa, góra trzy miesiące.
  • Do sałatki używa się pieczonego buraka, ale równie dobra będzie z gotowanym.
  • Sałatkę wzbogaci dodatek pokrojonego w kostkę awokado, plasterki rzodkiewki lub grillowanej młodej marchewki.
  • Ser mozzarella zastąpi pokruszona feta, kawałki sera koziego lub grillowany ser halloumi.
  • Do sosu dodaje się musztardę. W zależności od upodobań smakowych wybierzcie łagodną lub ostrą typu Dijon.

Kiedy podawać sałatkę ze szparagów i buraka?

Ta lekka i pełna zdrowych składników sałatka to pomysł na smakowity lunch, a nawet dietetyczny obiad. Sprawdzi się jako jedzenie na wynos do pracy i ciekawe danie na kolację. Sałatkę ze szparagami można przyrządzić na imprezę lub podać jako przystawkę przed uroczystą kolacją.

Sałatka ze szparagów i buraka – przepis krok po kroku

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 12 zielonych szparagów
  • 150 g mozzarelli
  • 1 pieczony buraków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • sól

sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Oliwę z oliwek wymieszać z miodem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.

2. Szparagi obrać i ułamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć je, doprawiając solą. Patelnię zestawić z ognia.

3. Obrany burak pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę porwać na mniejsze kawałki.

4. Na dużym talerzu ułożyć rukolę, kawałki buraka i mozzarellę. Posypać orzechami.

5. Przed podaniem skropić sosem.

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania