Sałatka ze szparagów i buraka. Kropką nad i jest lekki dressing
Sałata ze szparagów i buraka ma same zalety. Prezentuje się apetycznie, smakuje pysznie, jest łatwa i szybka do zrobienia. To obłędne danie sezonowe ze szparagami w roli głównej. Sezon na te warzywa jest krótki, więc korzystajcie z niego i zróbcie pyszną sałatkę ze szparagami i burakiem.
Spis treści
- Przepis na sałatkę ze szparagów i buraka
- Kiedy podawać sałatkę ze szparagów i buraka?
- Sałatka ze szparagów i buraka – przepis krok po kroku
Przepis na sałatkę ze szparagów i buraka
- To łatwy przepis na pyszną, zdrową i kolorową sałatkę z sezonowymi warzywami, czyli zielonymi szparagami.
- Sałatkę robi się w miarę szybko. Czas przygotowania wynosi około 15 minut.
- Do przygotowania dania potrzebne są składniki, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Świeże szparagi można kupić tylko przez dwa, góra trzy miesiące.
- Do sałatki używa się pieczonego buraka, ale równie dobra będzie z gotowanym.
- Sałatkę wzbogaci dodatek pokrojonego w kostkę awokado, plasterki rzodkiewki lub grillowanej młodej marchewki.
- Ser mozzarella zastąpi pokruszona feta, kawałki sera koziego lub grillowany ser halloumi.
- Do sosu dodaje się musztardę. W zależności od upodobań smakowych wybierzcie łagodną lub ostrą typu Dijon.
Kiedy podawać sałatkę ze szparagów i buraka?
Ta lekka i pełna zdrowych składników sałatka to pomysł na smakowity lunch, a nawet dietetyczny obiad. Sprawdzi się jako jedzenie na wynos do pracy i ciekawe danie na kolację. Sałatkę ze szparagami można przyrządzić na imprezę lub podać jako przystawkę przed uroczystą kolacją.
Sałatka ze szparagów i buraka – przepis krok po kroku
Składniki
- 100 g rukoli
- 12 zielonych szparagów
- 150 g mozzarelli
- 1 pieczony buraków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- sól
sos:
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Oliwę z oliwek wymieszać z miodem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
2. Szparagi obrać i ułamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć je, doprawiając solą. Patelnię zestawić z ognia.
3. Obrany burak pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę porwać na mniejsze kawałki.
4. Na dużym talerzu ułożyć rukolę, kawałki buraka i mozzarellę. Posypać orzechami.
5. Przed podaniem skropić sosem.