Sałatka ze szparagów i buraka. Kropką nad i jest lekki dressing

2023-04-19 16:10

Sałata ze szparagów i buraka ma same zalety. Prezentuje się apetycznie, smakuje pysznie, jest łatwa i szybka do zrobienia. To obłędne danie sezonowe ze szparagami w roli głównej. Sezon na te warzywa jest krótki, więc korzystajcie z niego i zróbcie pyszną sałatkę ze szparagami i burakiem.

salatka ze szparagami i burakiem
Autor: Shutterstock Sałatka ze szparagów i buraków to łatwe i pyszne danie sezonowe.

Spis treści

  1. Przepis na sałatkę ze szparagów i buraka
  2. Kiedy podawać sałatkę ze szparagów i buraka?
  3. Sałatka ze szparagów i buraka – przepis krok po kroku

Przepis na sałatkę ze szparagów i buraka

  • To łatwy przepis na pyszną, zdrową i kolorową sałatkę z sezonowymi warzywami, czyli zielonymi szparagami.
  • Sałatkę robi się w miarę szybko. Czas przygotowania wynosi około 15 minut.
  • Do przygotowania dania potrzebne są składniki, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Świeże szparagi można kupić tylko przez dwa, góra trzy miesiące.
  • Do sałatki używa się pieczonego buraka, ale równie dobra będzie z gotowanym.
  • Sałatkę wzbogaci dodatek pokrojonego w kostkę awokado, plasterki rzodkiewki lub grillowanej młodej marchewki.
  • Ser mozzarella zastąpi pokruszona feta, kawałki sera koziego lub grillowany ser halloumi.
  • Do sosu dodaje się musztardę. W zależności od upodobań smakowych wybierzcie łagodną lub ostrą typu Dijon.

Kiedy podawać sałatkę ze szparagów i buraka?

Ta lekka i pełna zdrowych składników sałatka to pomysł na smakowity lunch, a nawet dietetyczny obiad. Sprawdzi się jako jedzenie na wynos do pracy i ciekawe danie na kolację. Sałatkę ze szparagami można przyrządzić na imprezę lub podać jako przystawkę przed uroczystą kolacją.

Sałatka ze szparagów i buraka – przepis krok po kroku

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 12 zielonych szparagów
  • 150 g mozzarelli
  • 1 pieczony buraków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • sól

sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Oliwę z oliwek wymieszać z miodem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.

2. Szparagi obrać i ułamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć je, doprawiając solą. Patelnię zestawić z ognia.

3. Obrany burak pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę porwać na mniejsze kawałki.

4. Na dużym talerzu ułożyć rukolę, kawałki buraka i mozzarellę. Posypać orzechami.

5. Przed podaniem skropić sosem.

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE