Saganaki, czyli smażony ser. Grecka przekąska, która podbija Polskę
Smażony ser to znana i lubiana przekąska na ciepło w wielu krajach. Swoje sprawdzone przepisy na ten przysmak mają Amerykanie, Niemcy, Hindusi czy nawet Chińczycy, którzy nie są fanami produktów mlecznych. Warto jednak zatrzymać się w Grecji, gdzie jednym z serowych specjałów jest saganaki.
Spis treści
- Saganaki – co to jest?
- Jaki ser do saganaki?
- Jak zrobić saganaki?
- Przepis na saganaki
- Z czym podawać saganaki?
- Kiedy podawać saganaki?
- Saganaki – przepis krok po kroku
Saganaki – co to jest?
Według znawców kuchni greckiej saganaki to każde danie, które przyrządza się na małej patelni z dwoma uszkami. Najbardziej znany jest przepis z serem w roli głównej. Panierowany w jajku, mące i bułce tartej ser smaży się na małej patelni. Podczas smażenia panierka zamienia się w chrupiącą rumianą skorupkę, a ser staje się miękki i ciągnący. Zazwyczaj przekąskę podaje się z chlebem pita, ale niektóre greckie restauracje serwują do niej miód i orzechy.
Jaki ser do saganaki?
Saganaki można przyrządzić z wielu różnych rodzajów sera. Sprawdzi się cypryjski ser solankowy halloumi, słony i pikantny kefalotyri, długo dojrzewający i dość twardy kefalograviera lub miękki kasseri. Wszystkie sery produkowane są z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego.
Jak zrobić saganaki?
Grecki smażony ser to pyszna i łatwa przekąska na ciepło. Pokrojony w grubsze plastry ser panieruje się w jajku, mące pszennej i bułce tartej oraz soli i pieprzu. Tak przygotowany ser smaży się na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Przekąskę podaje się na ciepło.
Przepis na saganaki
- To prosty przepis na obłędną przekąskę na ciepło z serem w roli głównej.
- Saganaki robi się bardzo szybko. Panierowanie i smażenie zajmuje około kwadransa.
- Na liście składników znajduje się pięć składników plus sól i pieprz.
- Do saganaki najlepsze są greckie sery. Sprawdzi się też halloumi. Można je kupić w wielu marketach i dyskontach.
- Panierkę można wzbogacić, dodając inne przyprawy jak mielona słodka lub ostra papryka, suszona bazylia, tymianek lub oregano.
Z czym podawać saganaki?
Grecki smażony ser jest pyszny i można serwować go z różnymi dodatkami. Doskonale smakuje z chlebkiem pita. Można też podać do niego chrupiącą bagietkę z masłem czosnkowym oraz oliwki i kapary. Mimo że jest to wytrawne danie, dobrze komponuje się z miodem i orzechami. Do saganaki serwuje się też sałatę i pomidorki koktajlowe skropione oliwą z oliwek oraz ćwiartki cytryny.
Kiedy podawać saganaki?
Smażony ser to pomysł nie tylko na ciepłą przekąskę, która sprawdzi się podczas domowych imprez. Saganaki to pomysł na oryginalną kolację w greckim stylu. Pyszny ser z patelni umili również spotkanie z przyjaciółmi i doda energii w czasie oglądania meczu. Dzięki łatwości przygotowania i dostępności składników saganaki można robić przez cały rok.
Saganaki – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Składniki
100 g sera halloumi lub kaseri
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie
1. Ser pokroić w grubsze plastry. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Mąkę wymieszać z bułką tartą oraz solą i pieprzem.
2. Każdy plaster panierować najpierw w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej plastry sera, aż będą rumiane. Przekładać na deskę, wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. Podawać na ciepło z różnymi dodatkami.