Nazwa jabłek jest jak najbardziej adekwatna. Redlove to wynik pracy szwajcarskiego hodowcy jabłek Markusa Kobelta, który poświęcił dziesięciolecia swojego życia na wymyślenie tej nowej odmiany jabłek. Odmiana powstała na skutek zapylenia krzyżowego między odmianą gala królewska a nowozelandzkimi braeburn oraz kilkoma odmianami o różowawym miąższu. Co ciekawe, jabłka z czerwonym wnętrzem, wytwarzają również kwiaty o purpurowych płatkach.
Jabłka redlove w smaku podobne są do odmiany Granny Smith. Ich miąższ jest soczysty i kwaskowy. Naturalne purpurowe barwniki to przeciwutleniacze niezbędne naszemu organizmowi. W jabłkach redlove jest ich nawet o 30-40% więcej niż w przeciętnym jabłku.
Zobacz także: Jabłka. Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Przydatność kulinarna jabłek redlove
Jabłka odmiany redlove po przekrojeniu nie utleniając się, tak jak inne jabłka i nie ich miąższ nie zmienia barwy na brązową. Podczas gotowania nie rozpadają się, zachowując kształt. Wykorzystuj tę odmianę w galaretkach, ciastkach, ciastach i pieczywie. Najlepiej jednak wyciskaj je na sok. Różowy sok jabłkowy jest pyszny sam w sobie, ale może być także bazą wielu napojów i koktajli. Jabłka redlove świetnie prezentują się w sałatkach. Warto też sięgać po nie, gdy pieczesz wieprzowinę.
Gdzie kupić jabłka redlove?
Te piękne jabłka na razie w Polsce są dostępne tylko z importu. Ale są już pierwsze nasadzenie jabłoni i wkrótce zakochamy się w czerwonych jabłka na nowo!