Pyszna, puszysta i bez pustych kalorii. Wyborna babka z tym serkiem to wielkanocny hit
Jakie ciasto można upiec z mascarpone na Wielkanoc? Jeżeli się nad tym zastanawiacie, odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie. Obłędna keto babka z mascarpone to wyborny słodki wypiek, który świetnie sprawdzi się podczas tych wiosennych świąt. Poznajcie prosty i szybki keto przepis na rozpływającą się w ustach wielkanocną babkę z dodatkiem serka mascarpone.

Spis treści
- Jaka babka na keto?
- Jak zrobić babkę z mascarpone?
- Jak podawać babkę z mascarpone?
- Wielkanocna babka z mascarpone – keto przepis krok po kroku
Jaka babka na keto?
Dieta ketogeniczna polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów, które bogate są w węglowodany. W czasie świąt wielkanocnych trudno sobie odmówić tradycyjnych słodkości. Można je jednak zastąpić innymi wypiekami, które ubogie są w węglowodany. Są tak samo pyszne, ale o wiele mniej kaloryczne. Najlepszym przykładem jest ten przepis. Wyborna wielkanocna babka z mascarpone bez mąki pszennej i białego cukru zachwyca smakiem, cytrynowym aromatem i łatwym przygotowaniem.
Jak zrobić babkę z mascarpone?
Puszysta babka z dodatkiem włoskiego serka mascarpone przygotowana według tego keto przepisu jest pyszna i łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i przelać do formy na babkę, dzięki której ciasto będzie miało tradycyjny kształt. Formę można wysmarować masłem lub użyć silikonowej, do której ciasto nie przywiera w czasie pieczenia. Pieczenie trwa niecałe pół godziny, więc tę znakomitą keto babkę wielkanocną z mascarpone można upiec nawet w ostatniej chwili.
Jak podawać babkę z mascarpone?
Pełna smaku i cytrynowego aromatu keto babka przygotowana na bazie serka mascarpone to idealny słodki wypiek na Wielkanoc. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto można oprószyć zmielonym na puder słodzikiem lub udekorować kremem z serka mascarpone. Chociaż przepis najlepiej sprawdzi się na święta wielkanocne, można z niego korzystać przez cały rok. Keto babka z mascarpone smakuje zawsze bez względu na okazję.
Wielkanocna babka z mascarpone – keto przepis krok po kroku
Składniki
- 100 g serka mascarpone
- 30 g błonnika bambusowego
- 6 jajek
- 3 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki inuliny
- 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Serek mascarpone przełożyć do rondelka i podgrzać na małym ogniu, aż stanie się płynny.
2. Serek przełożyć do miski i wlać olej kokosowy. Dodać żółtka i wsypać błonnik bambusowy, inulinę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.
3. Białka ubić na sztywno ze słodzikiem i delikatnie wymieszać z masą.
4. Masę przelać do formy na babkę i wyrównać.
5. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem C i piec około 25 minut, do suchego patyczka.
6. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować zmielonym na puder słodzikiem.
7. Podawać na deser na Wielkanoc i na inne okazje.
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na pyszne dietetyczne ciasta, które możesz podać na Wielkanoc.

Przepis inspirowany blogiem przeketonowa.pl.
