Przepisy jak u babci - 10 babcinych przepisów na ulubione dania
Przy okazji rodzinnych uroczystości często bierzemy udział we wspominkach, że u babci ta zupa smakowała lepiej, to danie było jakieś inne. Wiadomo, babcie umiały i umieją gotować doskonale - lata doświadczenia robią swoje. Babcie potrafiły też gotować szybko i niedrogo - bo do tego najczęściej zmuszało je życie.
Kto nie wracał z wizyty u babci z pudełkiem/słoikiem/torebką z jadalną zawartością, niech pierwszy rzuci kamieniem. Babcine dania budzą nie tylko sentyment za smakami dzieciństwa, babcine danie są najczęściej po prostu pyszne. Babcie wiedzą jak nam dogodzić, wiedzą jak ugotować coś z niczego i jak sobie ułatwić pracę w kuchni. Znają też tajemnice oszczędnego gotowania, umieją wykorzystać każdy składnik i są niezastąpione. Dlatego prawdopodobnie przepisy babć cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Dania bez chemii, czasem bardzo proste, ale zrobione samodzielnie, z większym nakładem pracy ale też i wyczuciem, mają ten smak, którego wielu z nas szuka, zwłaszcza, gdy nie ma już z nami babci, którą można zapytać, jak to zrobiła...