Salsa z żurawiny: 2 wersje salsy żurawinowej
Wyrazisty smak żurawiny doskonale pasuje do pieczonych mięs, drobiu, pasztetów. W postaci salsy podaje się ją jako dodatek na zimno. Jak zrobić salsę z żurawiny? Podajemy dwa sprawdzone przepisy.
Spis treści
Salsa po hiszpańsku znaczy sos. Salsa to specjał kuchni meksykańskiej, na ogół dość pikantny. My podajemy dwie wersje: jedną wytrawną i ostrą, przyrządzaną na zimno, drugą korzenną, gotowaną, ze słodką nutą. Tę drugą też podajemy na zimno, ale można ją także zapasteryzować na zapas do słoików.
Salsa żurawinowa w wersji pikantnej
Składniki:
200 g świeżych żurawin
czerwona cebula
4 łodygi selera naciowego
czerwona papryczka chilli
pomarańcza
2 limetki
miód do smaku
Żurawiny opłucz na sicie, przebierz i starannie osusz. Rozdrobnij w malakserze lub blenderze. Cebulę obierz i drobno posiekaj.Łodygi selera umyj, oczyść z włókien i posiekaj lub pokrój i zmiksuj w blenderze.
Papryczkę chili umyj, pozbaw ogonka, przekrój, usuń pestki i drobno posiekaj (w rekawiczkach, gdyż jest bardzo ostra!).
Pomarańcze i limetki wyszoruj w gorącej wodzie, osusz, cienko obierz skórkę wzdluż owoców, aby powstały wąskie paseczki. Drobno posiekaj. Z obranych owoców wyciśnij sok.
Rozdrobnioną żurawinę, warzywa i skórki z owoców wymieszaj z misce, przypraw do smaku solą, pieprzem i miodem. Wstaw na godzinę do lodówki, aby się przegryzła.
Salsa żurawinowa słodko-kwaśna
Składniki:
250 g świeżych żurawin
2-3 plastry świeżego ananasa
4 łyżki rodzynek
4 goździki
kawałek kory cynamonu
szczypta chili w proszku
kawałek świeżego imbiru
brązowy cukier do smaku
cytryna
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
Żurawiny i rodzynki opłucz i przebierz. Plastry ananasa pokrój w kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cytrynę wyszoruj, osusz, zetrzyj ½ łyżeczki skórki, wyciśnij sok i odmierz łyżkę soku.
Żurawiny, rodzynki, kawałki ananasa, imbir i skórkę z cytryny włóż do rondla, dodaj sok z cytryny, ocet, goździki, cynamon i chili oraz kilka łyżek wody. Duś pod przykryciem ok. 20 minut, aż owoce zmiękną, pod koniec odkryj naczynie, dodaj cukier i gotuj jeszcze kilka minut. Ostudź, podawaj na zimno.