Salsa z żurawiny: 2 wersje salsy żurawinowej

2016-08-23 10:07

Wyrazisty smak żurawiny doskonale pasuje do pieczonych mięs, drobiu, pasztetów. W postaci salsy podaje się ją jako dodatek na zimno. Jak zrobić salsę z żurawiny? Podajemy dwa sprawdzone przepisy.

Salsa z żurawiny: 2 wersje salsy żurawinowej
Autor: thinkstockphotos.com Żurawina do mięs to nic nowego, ale salsa żurawinowa różni się smakiem od tradycyjnych przetworów z żurawiny

Spis treści

  1. Salsa żurawinowa w wersji pikantnej
  2. Salsa żurawinowa słodko-kwaśna

Salsa po hiszpańsku znaczy sos. Salsa to specjał kuchni meksykańskiej, na ogół dość pikantny. My podajemy dwie wersje: jedną wytrawną i ostrą, przyrządzaną na zimno, drugą korzenną, gotowaną, ze słodką nutą. Tę drugą też podajemy na zimno, ale można ją także zapasteryzować na zapas do słoików.

Salsa żurawinowa w wersji pikantnej

Składniki:

200 g świeżych żurawin

czerwona cebula

4 łodygi selera naciowego

czerwona papryczka chilli

pomarańcza

2 limetki

miód do smaku

Żurawiny opłucz na sicie, przebierz i starannie osusz. Rozdrobnij w malakserze lub blenderze. Cebulę obierz i drobno posiekaj.Łodygi selera umyj, oczyść z włókien i posiekaj lub pokrój i zmiksuj w blenderze.

Papryczkę chili umyj, pozbaw ogonka, przekrój, usuń pestki i drobno posiekaj (w rekawiczkach, gdyż jest bardzo ostra!).

Pomarańcze i limetki wyszoruj w gorącej wodzie, osusz, cienko obierz skórkę wzdluż owoców, aby powstały wąskie paseczki. Drobno posiekaj. Z obranych owoców wyciśnij sok.

Rozdrobnioną żurawinę, warzywa i skórki z owoców wymieszaj z misce, przypraw do smaku solą, pieprzem i miodem. Wstaw na godzinę do lodówki, aby się przegryzła.

Salsa żurawinowa słodko-kwaśna

Składniki:

250 g świeżych żurawin

2-3 plastry świeżego ananasa

4 łyżki rodzynek

4 goździki

kawałek kory cynamonu

szczypta chili w proszku

kawałek świeżego imbiru 

brązowy cukier do smaku

cytryna 

2 łyżki octu winnego lub jabłkowego

Żurawiny i rodzynki opłucz i przebierz. Plastry ananasa pokrój w kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cytrynę wyszoruj, osusz, zetrzyj ½ łyżeczki skórki, wyciśnij sok i odmierz łyżkę soku.

Żurawiny, rodzynki, kawałki ananasa, imbir i skórkę z cytryny włóż do rondla, dodaj sok z cytryny, ocet, goździki, cynamon i chili oraz kilka łyżek wody. Duś pod przykryciem ok. 20 minut, aż owoce zmiękną, pod koniec odkryj naczynie, dodaj cukier i gotuj jeszcze kilka minut. Ostudź, podawaj na zimno.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE