Prosty dip: jak zrobić? Przepisy na dipy [QUIZ]

2020-10-06 13:37

Dipy to szybkie w przygotowaniu sosy urozmaicające niejedna przekąskę. Wystarczy, że mamy w domu jogurt lub śmietanę, czosnek i przyprawy, a możemy stworzyć cały zestaw dipów o różnych smakach. Sprawdź, jak zrobić prosty dip. Podajemy trzy przepisy na dip czosnkowy, dip pomidorowy i dip curry.

Prosty dip: jak zrobić? Przepisy na dipy
Autor: Shutterstock Łatwe w przygotowaniu dipy znakomicie podkręcają smak różnorodnych przekąsek

Spis treści

  1. Przepis na dip czosnkowy
  2. Przepis na dip pomidorowy
  3. Przepis na dip curry
Gorszy smak, gdy sosu brak! Czy znasz te sosy?
Pytanie 1 z 11
Tabasco
Zdjęcie

Nazwa dip pochodzi od angielskiego słowa dip, czyli 'zanurzać, maczać'. Zatem dip to po prostu gęsty sos przygotowywany najczęściej na bazie śmietany lub jogurtu. Oczywiście wybierając śmietanę, musimy się liczyć z tym, że sos będzie bardziej kaloryczny. Jeśli nam to przeszkadza, wówczas wystarczy zamienić ją na jogurt, a wtedy otrzymamy świetny niskokaloryczny dodatek. Można go serwować z grillowanym mięsem, chipsami czy surowymi warzywami.

Przepis na dip czosnkowy

Składniki:

1 duży jogurt naturalny (można dodać również 1 łyżkę majonezu)

3 ząbki czosnku

tymianek

bazylia

sól i pieprz

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z majonezem. Czosnek siekamy, dodajemy do jogurtu. Wsypujemy posiekane świeże zioła (mogą być też suszone). Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy, aby wszystkie smaki się "przegryzły".

Przepis na dip pomidorowy

Składniki:

2-3 pomidory

łyżka keczupu

świeża bazylia

naturalny serek homogenizowany

sól, pieprz

Przygotowanie:

Sparzone pomidory przetrzeć przez sitko. Doprawić keczupem. Dodać serek homogenizowany i wymieszać. Dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku.

Przepis na dip curry

Składniki:

1 duży jogurt naturalny

1 łyżka majonezu

1-2 łyżeczki curry

sól i pieprz

Przygotowanie:

Majonez połączyć z jogurtem. Dodać curry i przyprawić. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Surowe warzywa: marchewkę, seler naciowy, ogórka i paprykę, kroimy w grube paski. Podajemy z dipami. Smacznego!