Nazwa dip pochodzi od angielskiego słowa dip, czyli 'zanurzać, maczać'. Zatem dip to po prostu gęsty sos przygotowywany najczęściej na bazie śmietany lub jogurtu. Oczywiście wybierając śmietanę, musimy się liczyć z tym, że sos będzie bardziej kaloryczny. Jeśli nam to przeszkadza, wówczas wystarczy zamienić ją na jogurt, a wtedy otrzymamy świetny niskokaloryczny dodatek. Można go serwować z grillowanym mięsem, chipsami czy surowymi warzywami.
Przepis na dip czosnkowy
Składniki:
1 duży jogurt naturalny (można dodać również 1 łyżkę majonezu)
3 ząbki czosnku
tymianek
bazylia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z majonezem. Czosnek siekamy, dodajemy do jogurtu. Wsypujemy posiekane świeże zioła (mogą być też suszone). Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy, aby wszystkie smaki się "przegryzły".
Przepis na dip pomidorowy
Składniki:
2-3 pomidory
łyżka keczupu
świeża bazylia
naturalny serek homogenizowany
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sparzone pomidory przetrzeć przez sitko. Doprawić keczupem. Dodać serek homogenizowany i wymieszać. Dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku.
Przepis na dip curry
Składniki:
1 duży jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1-2 łyżeczki curry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Majonez połączyć z jogurtem. Dodać curry i przyprawić. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Surowe warzywa: marchewkę, seler naciowy, ogórka i paprykę, kroimy w grube paski. Podajemy z dipami. Smacznego!
