Prosta sałatka z pokrzywy - jak zrobić?
Sałatka z pokrzywy? Właśnie tak. Chwasty w kuchni to doskonały sposób na urozmaicenie diety, wszak większość z tych pogardzanych przez ogrodników roślin to zioła lecznicze. Podajemy prosty przepis na sałatkę z pokrzywy.
Spis treści
Pokrzywa - na co pomaga?
O właściwościach leczniczych pokrzywy pisał już Hipokrates, choć z pewnością nie znał jej dobroczynnego działania na organizm tak dobrze, jak my. Dzięki bogactwu witamin i żelaza pokrzywa oczyszcza, odtruwa, wspomaga trawienie i zapobiega anemii.
Sałatka z pokrzywy
Na sałatkę z pokrzywy potrzebne będą:
- liście pokrzywy (dużo) - najlepiej zbierać około 30-centymetrowe wierzchołki przed kwitnieniem pokrzyw
- natka pietruszki
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- sól/cukier
Przygotowanie sałatki z pokrzywy:
Mniej więcej 100 g liści pokrzywy zalewamy po umyciu szklanką przegotowanej, chłodnej wody i moczymy przez 15 minut. Następnie pokrzywę odcedzamy i kroimy drobno na małe kawałki. Do posiekanych liści pokrzywy dodajemy łyżkę stołową posiekanej zielonej pietruszki. Tak powstaje baza dla naszej wiosennej sałatki z pokrzywy.
Teraz czas na sos. Przyrządzamy go z dwóch łyżek jogurtu naturalnego i jednej łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny – do smaku sos możemy posłodzić lub posolić. Na koniec zalewamy sałatkę sosem i całość mieszamy. Smacznego!