Poznaj polskie produkty i restauracje z rekomendacją fundacji Slow Food. Co i gdzie warto jeść?

2016-09-22 13:10

Centrala organizacji Slow Food pod hasłem „Salone de Gusto” (Salon Smaku) przygotowuje co dwa lata w Turynie targi, na których nie tylko prezentowane są produkty, ale także potrawy przygotowywane na bazie staromodnych receptur. To właśnie wtedy polskie produkty zdobywają rekomendację. Jakie to produkty, gdzie je można kupić?

Poznaj polskie produkty i restauracje z rekomendacją fundacji Slow Food. Co i gdzie warto jeść?
Autor: Shutterstock Oscypki są najbardziej znanym polskim rodzajem Slow Foodu.

Spis treści

  1. Slow Food
  2. Czy znasz polskie produkty z rekomendacją Slow Food?
  3. Restauracje spod znaku jedzenia z tradycjami, czy je znasz?

Slow Food

Na pewno nikogo nie dziwi, że inicjatorem ruchu Slow Food jest Włoch. Ciężko znaleźć drugie europejskie państwo, które tak skutecznie stara się podkreślać przywiązanie do regionalnych potraw. Nam podobnej mentalności również nie można odmówić, choć wykazujemy się mniejszą pewnością siebie w promocji narodowej kuchni za granicą.

Dość późno zaczęła działać polska organizacja Slow Food, dosłownie chwilę przed wstąpieniem do Unii Europejskiej. To wtedy publicznie debatowano na temat bogactwa kulinarnego naszego regionu w perspektywie starcia z planowaniami restrykcjami produkcji. Nikomu nie trzeba przypominać walki górali o prawo do produkcji oscypka w tradycyjny sposób. Zresztą to właśnie oscypek jako pierwszy reprezentował polską kuchnię w Salonie Smaku w Turynie. Serca zebranych na kolejnych targach zdobyła także kiełbasa lisiecka czy staropolskie nalewki. Dzisiaj lista rekomendowanych przez organizację produktów jest bardzo bogata, a także przybywa producentów. Zdobycie rekomendacji nie jest jednak łatwym zadaniem, a pierwszeństwo mają firmy specjalizujące się w recepturach przechowywanych z pokolenia na pokolenie. W Polsce także mamy czym się pochwalić!

Czy znasz polskie produkty z rekomendacją Slow Food?

Oto kilka z nich:

Ciasteczka owsiane, rogaliki z powidłami - Halina i Zdzisław Bartelakowie, firma Consonni

Olej rzepakowy, lniany - Olejarnia Gałkowski

Żur staropolski, ćwikła z chrzanem, borówki z gruszką - firma Vitapol

Kiełbasa lisecka - Stanisław Mądry

Patison konserwowy, śliwka w occie - firma Krokus

Wino jabłkowe Slavena - Anita Chachulska, majątek Sławno

Nalewka wiśniowa staropolska, jaśminowa - Karol Majewski

Piwo żywe (niepasteryzowane) Browar Amber

Bułki kukiełki, chleb razowy - Piekarnia Władysława Kowalika

Konfitura malinowa z rumem, wiśnie korzenne - Anna Langowska

Restauracje spod znaku jedzenia z tradycjami, czy je znasz?

O rekomendację organizacji Slow Food walczy również coraz więcej restauratorów. Wybierając tego typu lokal musimy jednak zarezerwować sobie więcej czasu i uzbroić się w cierpliwość w wyczekiwaniu na danie - gwarancją smaku jest często pracochłonne przygotowanie. Warto także przed wejściem do restauracji upewnić się czy dysponujemy nieco większą ilością pieniędzy. Delektowanie się naturalnym smakiem i zapachem niestety kosztuje więcej. Restauracje, w których zasmakujesz potraw zgodnych z założeniami Slow Food:

„Romantyczna” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Bartosz Budnik - Wysoka Wieś (Wzgórza Dylewskie - Ostróda)

„Trzy Rybki - Hotel Stary”, szef Krzysztof Żurek – Kraków

Restauracja „Szósty Zmysł” w Hotelu SPA dr Ireny Eris - Krynica

„Hotel Crocus”– Zakopane

„Bulaj” – Sopot

„Kozi Gród” – Kozi Gród pod Gdańskiem

„Dom Wigierski” – w Domu Pracy Twórczej - Wigry (Suwałki)

„Karczma Warmińska” – Gietrzwałd k. Olsztyna

„Piotrkowska 97” – Łódź

„Restauracja Likus Concept Store” – Warszawa

„Opasły Tom” – Warszawa

„Ristorante Cristallo”– Katowice

„Stara Piekarnia” – Pszczyna

„Hotel Bulwar” – Toruń

„Hotel Platinum Palace” – Wrocław

„Monopol” – Wrocław

„Zagroda Bamberska”– Poznań

„Chata wędrowca” – Wetlina