Potas - jak przewodzi impulsy nerwowe?
O tym, że potas obniża ciśnienie tętnicze krwi i korzystnie działa na układ krążenia wiedzą chyba wszyscy. Ale nie wszyscy pamiętają, że bez potasu nie ma mowy o prawidłowej pracy układu nerwowego. Sprawdź, jakie są naturalne źródła potasu.
Spis treści
Potas - czym jest
Potas jest kationem, czyli jonem, który w naszym organizmie jest obdarzony dodatnim ładunkiem elektrycznym. Najwięcej potasu znajduje się w komórkach. W dobrze funkcjonującym i sprawnym organizmie człowieka musi być zachowana równowaga między jonami potasu, sodu i chloru.
Potas - sposób działania
Wraz z innymi jonami znajdującymi się w organizmie potas bierze udział w przekazywaniu impulsów elektrycznych, bez niego nie będzie regularnych skurczów mięśnia sercowego, prawidłowego ciśnienia krwi. Potas kontroluje objętość płynu znajdującego się wewnątrz wszystkich komórek. Sód natomiast, z którym potas współpracuje, kontroluje ilość płynu pozakomórkowego. Jeśli między pierwiastkami jest utrzymana równowaga, gospodarka płynami ustrojowymi przebiega prawidłowo i nie mamy problemów np. z obrzękami nóg. Inną rolą potasu jest przekształcanie glukozy znajdującej się we krwi w glikogen, związek, w którym glukoza jest zmagazynowana w mięśniach i wątrobie. Ważną cechą potasu jest także to, że działa on jak naturalny środek moczopędny, co sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksycznych produktów przemiany materii. Trudno nie docenić ochronnego działania potasu dla układu krążenia. U osób z nadciśnieniem tętniczym, codzienne spożywanie jednego dania zawierającego potas, aż o 40 proc. zmniejsza ryzyko śmiertelnego udaru mózgu.
Potas - nadmiar i niedobór
Zalecana dzienna dawka potasu to 3,5 g. U zdrowych osób niewielkie spożycie potasu nie wywołuje negatywnych skutków zdrowotnych. Gdy niedobór będzie większy pojawi się osłabienie mięśni i nudności. Poważne niedobory potasu mogą dotyczyć osób przyjmujących silne leki moczopędne, cierpiących z powodu biegunki lub wymiotów. Przy tych ostatnich objawach konieczne jest szybkie wyrównanie niedoboru potasu, ponieważ chory może mieć zaburzenia krążenia. Przedawkowanie potasu jest mało prawdopodobne, ponieważ dorosły człowiek może bezpiecznie przyjąć nawet 18 g pierwiastka. Inaczej jest u osób cierpiących na niewydolność nerek. Te powinny zachować ostrożność i przyjmować potas tylko wtedy, gdy tak zaleci lekarz.
Potas - źródła
Naturalnym źródłem potasu są suszone morele, ziemniaki, banany, pomarańcze i sok pomarańczowy. Dobrym źródłem potasu jest także mięso drobiowe, mleko oraz jogurt. Najpopularniejszym w Polsce źródłem potasu są ziemniaki, ale gotowane w wodzie tracą go bardzo dużo, bo aż 50 procent. Gdy przygotujemy je na parze utrata pierwiastka ograniczy się do 6 procent. Preparaty potasowe najlepiej przyjmować podczas posiłku, aby nie drażniły żołądka.