Potas - do czego jest potrzebny?

2016-08-18 14:17 M. PR.
Sezon na pomidory - jak zrobić zapasy z pomidorów?
Autor: pixabay.com Pomidory maja dużo potasu.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że potas zajmuje trzecie miejsce wśród pierwiastków chemicznych pod względem ilości w ludzkim organizmie, zaraz po wapniu i fosforze. Nie bez powodu więc nazywa się go często pierwiastkiem życia, jest bowiem absolutnie niezbędny. Choć jest obecny w wielu produktach, niekiedy łatwo o jego niedobór.

Potas - ile go trzeba

Potas odpowiada za transport składników odżywczych do wnętrza komórek. Odgrywa niezwykle istotną rolę w zapewnieniu odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Potas odpowiada też za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. Dotleniając mózg, poprawia koncentrację i procesy myślowe. W ciele mamy 100-150 g potasu, a dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten pierwiastek wynosi co najmniej 100 mg. Dawka ta rośnie zależnie od trybu życia, np. dzienne zapotrzebowanie dla osób aktywnych fizycznie rośnie nawet kilkakrotnie. Sporo potasu tracimy przez nerki i układ pokarmowy. Na niedobór potasu najbardziej narażone są osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi, np. nadciśnieniem, a to z powodu środków moczopędnych zwiększających wydalanie potasu z organizmu. Na niedobór potasu narażone są też osoby z przewlekłymi chorobami jelit i niedoczynnością nadnerczy. W grupie ryzyka są też osoby na diecie odchudzającej.

Objawy niedoboru potasu 

Do najczęstszych należą: nieregularne bicie serca, nadciśnienie i skurcze mięśni nóg, występujące najczęściej podczas wysiłku fizycznego. Jeśli puchną nogi, odczuwamy ogólne zmęczenie czy podenerwowanie, prawdopodobnie organizm traci za dużo potasu wraz z potem.

Jak uzupełnić braki

Potas znajduje się niemalże w każdym produkcie spożywczym. Najlepszym źródłem potasu są  świeże owoce i warzywa, szczególnie pomidory, a także ich przetwory, przede wszystkim sok pomidorowy. Jego solidną dawkę  dostarczą nam także: brokuły, seler, ziemniaki, banany i awokado. Jeśli osoba z niedoborem potasu nie musi dbać o linię, może sięgnąć również po suszone morele, figi i rodzynki.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE