Pod jakim drzewem znajdziemy smakowite marony?

2016-09-15 17:05

Są nie tylko jadalne, ale i smaczne – zarówno na surowo, jak i pieczone, gotowane, czy w postaci mąki. Cenione są też ze względu na dużą zawartość witaminy B i K, a najlepsze są na paryskim Placu Pigalle. Czy wiemy jakie drzewo rodzi te słynne owoce?

pod_jakim_drzewem_znajdziemy_smakowite.jpg
Autor: photos.com Popularna jest pasta z przetartych kasztanów, dodawana zarówno do deserów jak i do mięs.

Spis treści

  1. Kasztanowce, czy kasztany?
  2. Kasztany jadalne lubią ciepły klimat
  3. Cenne jako drzewa ozdobne i alejowe
  4. Jak rozmnażać kasztany?

Kasztanowce, czy kasztany?

Marony to owoce najbardziej szlachetnych odmian kasztana jadalnego (Castanea sativa) – drzewa, które często mylone jest z rosnącym u nas powszechnie kasztanowcem białym (Aesculus hippocastanum). Oprócz zbliżonych nazw i nieco podobnej, kolczastej okrywy owoców, drzewa te nie mają ze sobą nic wspólnego. Owoce kasztana jadalnego są nieco mniejsze, spłaszczone i dojrzewają w październiku i listopadzie. Kasztan jadalny należy do zupełnie innej rodziny botanicznej (Bukowate), do której należą też buk i dąb. W odróżnieniu od znanych wszystkim dłoniastych liści kasztanowców, kasztan jadalny ma pojedyncze, podłużnie lancetowate, skórzaste liście z piłkowanym brzegiem.

Kasztany jadalne lubią ciepły klimat

Najbardziej rozpowszechnione są w łagodnym klimacie Włoch, południowej Francji i Hiszpanii, gdyż drzewa te lubią ciepłe, osłonięte stanowiska. Wymagają też żyznych i wilgotnych, wapiennych gleb. W naszych warunkach młode drzewa są wrażliwe na niskie temperatury i najlepiej uprawiać je w rejonach o najcieplejszych zimach – na Dolnym Śląsku i Pomorzu Zachodnim. Jednak w całej Polsce przy odpowiedniej pielęgnacji udaje się coraz częściej wyhodować dorodne okazy.

Cenne jako drzewa ozdobne i alejowe

W odpowiednich warunkach kasztany jadalne sadzone są w parkach oraz wzdłuż dróg i alei, gdzie tworzą rozłożyste, gęste, zaokrąglone korony osiągając około 20 – 30m wysokości. Ciekawą odmianą jest kasztan jadalny (Castanea sativa) 'Variegata', którego liście mają kremowożółte obrzeżenie i osiągają około 20 cm długości i 6 cm szerokości.

Jak rozmnażać kasztany?

Rozmnaża się je z nasion, które najlepiej wysiewać od razu po zbiorze lub przechowywać zimą w wilgotnym piasku i wysiać wiosną. Warto je zabezpieczyć przed gryzoniami, które przepadają za maronami nie mniej niż ludzie. Odmiany szlachetne, o barwnych liściach lub różnych pokrojach koron rozmnaża się raczej przez szczepienie, aby rośliny dokładnie powtarzały cechy.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE