Po co dodaje się cukier do kiełbasy? Tajemnice udanego peklowania mięsa

2017-11-15 13:21

W wielu przepisach zarówno na suche, jak i mokre peklowanie występuje cukier. Na pewno was to zastanowiło po co cukier dodaje się do szynki, kiełbasy lub boczku? 

Po co dodaje się cukier do kiełbasy? Tajemnice udanego peklowania mięsa

i

Autor: Shutterstock Cukier konserwuje i wydobywa głębię smaku z peklowanego mięsa. 

Cukier zapewnia konserwację, wspomagając tworzenie bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu wytwarzane jest lekko kwaśne środowisko, którego nie lubią bakterie gnilne. Miód był stosowany już w starożytnym Egipcie do konserwacji mięsa. Zarówno miód, jak i cukier oraz inne substancje słodzące uruchamiają proces dojrzewania mięsa lub jego produktów. Do słodzenia zaprawy peklującej można użyć do wyboru: miód, brązowy cukier, cukier trzcinowy, sacharozę (cukier buraczany) lub glukozę. 

Nie należy używać cukru pudru, ponieważ za bardzo przyspiesza tworzenie kwasów. 

Dawkowanie cukru: dodaje się około 3-5 g (5 g to 1 łyżeczka od herbaty) na 1 kg mięsa lub masy kiełbasianej. 

Domowa szynka królowa odświętnego stołu