Pizza Ostry Joe. Polski przysmak prezydenta Bidena
Ostry Joe to pizza z ostrymi dodatkami, która od czasu zeszłorocznej wizyty prezydenta Bidena, stała się specjalnością pizzerii Gusto w Głogowie Małopolskim. To właśnie nią zajadał się prezydent USA, kiedy rozmawiał z żołnierzami 82. Dywizji Powietrzno-Desantowej. Aby spróbować pizzy prezydenckiej, nie trzeba jechać do Głogowa. Mamy przepis!
Spis treści
Pizza dla prezydenta USA
Wizyta prezydenta Bidena w Polsce w marcu zeszłego roku rozpoczęła się od wizyty w Jasionce na Podlasiu, gdzie stacjonują amerykańscy żołnierze. W czasie spotkania prezydent USA nie tylko chętnie rozmawiał z żołnierzami. — Co macie dobrego? Chętnie bym z wami zjadł — powiedział Biden i od razu zabrał się za pałaszowanie pizzy z restauracji Gusto z Głogowa Małopolskiego, która tego dnia zaopatrzyła jednostkę w 88 włoskich placków z różnymi dodatkami.
Joe Biden bez zastanowienia chwycił kawałek pizzy z kiełbasą pepperoni, papryczkami jalapenos, oliwkami i pieczarkami. Właściciele restauracji potwierdzają, że ta pizza jest bardzo ostra, ale właśnie pikantne smaki upodobali sobie amerykańscy żołnierze.
Dziś pizzeria nazywana jest Białym Domem, a klienci często zamawiają pizzę Ostry Joe, która już w zeszłym roku zastąpiła Pepperoni. Danie nazywane jest także pizzą prezydencką, bidenówką i tą od Bidena.
Przepis na pizzę Ostry Joe
- To łatwy przepis na pizzę, która wyjątkowo smakowała prezydentowi Bidenowi.
- Na przygotowanie pizzy warto mieć więcej czasu. Pizzę robi się na spodzie z ciasta na drożdżach, które potrzebuje czasu, aby wyrosnąć.
- Wszystkie składniki są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach spożywczych.
- Produkty potrzebne do zrobienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Pizza Ostry Joe – przepis krok po kroku
ciasto:
- 1 kg mąki na pizzę
- 550 ml ciepłej wody
- 14 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
farsz:
- 750 ml sosu pomidorowego do pizzy
- 100 g pepperoni w plasterkach
- 100 g startego sera mozzarella
- 60 g marynowanych papryczek jalapeno w plasterkach
1. Do dużej miski wyspać mąkę. Pokruszone drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać do mąki. Wlać wodę i olej. Wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i kilka razy uderzyć dłonią, aby się odgazowało. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Uformować dwa placki o grubości około 4-5 cm. Okrężnymi ruchami rozciągnąć ciasto od środka na zewnątrz lub rozwałkować na placki grubości 0,5 cm.
3. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym i ułożyć mozzarellę, pepperoni i papryczki jalapeno. Przełożyć na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.