Piwo w butelce czy piwo w puszce? Jakie piwo wybrać?
Jeśli przy wyborze piwa - w puszce czy w butelce - będziemy kierować się swoimi preferencjami smakowymi, to podjęcie decyzji będzie proste. Ale jeśli przy okazji chcemy chronić środowisko, wybór stanie się trudniejszy.
Spis treści
- Co producenci biorą pod uwagę podczas produkcji opakowań do piwa?
- Większość puszek trafia do ponownego wykorzystania
- Jakie są preferencje producentów?
Co producenci biorą pod uwagę podczas produkcji opakowań do piwa?
Żeby być w zgodzie z panującym na świecie trendem zrównoważonego rozwoju, producenci piwa biorą pod uwagę wpływ butelek i puszek na środowisko. Jak stwierdzić, które opakowanie jest bardziej bezpieczne dla środowiska: butelka czy puszka? Najprostszym sposobem jest zbadanie cyklu życia opakowania.
Większość puszek trafia do ponownego wykorzystania
Produkcja butelek zużywa mniej energii niż produkcja puszek. To jest początek cyklu. Natomiast puszki w większości trafiają do ponownego wykorzystania (68-90%), czego nie można powiedzieć o butelkach. Niestety większa część opakowań szklanych wciąż ląduje na składowiskach odpadów, a nie w recyklingu.
Jakie są preferencje producentów?
Jak widać odpowiedź na pytanie, jakie piwo - w butelce czy w puszcze - przestaje być prosta. Dlatego najbardziej znane browary kierują się zapewne własnymi przekonaniami. I tak część z nich wybiera tylko i wyłącznie produkcję piwa w puszkach, argumentując wybór także tym, że piwo dłużej zachowuje świeżość i smak. W tej chwili takich browarów jest już 184, które oferują 556 marek piwa w puszkach (dane craftcans.com). Inne dla odmiany obiecują swoim stałym klientom pozostanie przy piwie w butelce.