Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką: przepis na obiad z piekarnika

2019-06-06 11:04

Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką to jedna z moich ulubionych potraw. Wszystko piecze się na jeden blasze. Wrzucam do pieca i mam wolne 40 minut na to by czytać i pisać. Czy to nie jest piękne? Wy możecie w tym czasie zrobić cokolwiek chcecie: rozegrać partyjkę chińczyka, obejrzeć ulubiony film albo wyjść na spacer z psem. 

Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką
Autor: Shutterstock Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką idealnie wpisuje się w formę niedzielnego obiadu
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką to proste danie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ale urzekające smakiem. Osobiście uwielbiam takie proste i smaczne dania, które nie wymagają ode mnie nadmiernego zaangażowania. Tutaj wszystko jest proste. 

Tajemnica smaku tkwi w mięsie z kością, a właściwie kostkami. W tym przepisie najlepiej sprawdza się pierś kurczaka ze skórą, z mostkiem i obojczykami. Smak uwalnia się z kości powoli, ale skutecznie. A skóra zapobiega wyschnięciu mięsa. Jeśli tylko mogę kupuję tak wyfiletowaną pierś kurczaka zagrodowego. 

Składniki dla 4 osób: 

2 podwójne i dorodne piersi z kurczaka zagrodowego, razem ze skórą i kośćmi

500 g ziemniaków

400 g marchewki

8 szalotek lub 2 żółte cebule średniej wielkości

4 łyżki oleju

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka cząbru

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę, dolać 2 łyżki oleju oraz dodać zioła. 

Piersi kurczaka natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu. Następnie pokryć olejem z przyprawami. Dobrze wetrzeć i odłożyć do lodówki na 1-3 godzin. Mięso trzeba wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Inaczej tkanka mięśniowa dozna szoku i się nadmiernie skurczy. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. 

Ziemniaki i marchewkę obrać. Pokroić na plastry grubości małego palca. Cebulę pokroić w krążki. 

Naczynie do zapiekania lub brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia. Nie potrzeba wtedy zbyt dużo myć, a to co ewentualnie przywrze można wyrzucić do kosza. 

Na dnie ułożyć ziemniaki, marchew i cebulę. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, polać 2 łyżkami oleju i wymieszać.

Pierś położyć na warzywach. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. 

Tak upieczoną pierś podawać razem z warzywami i zieloną sałatą po polsku, bo jak mawiała Lucyna Ćwierczakiewiczowa: "Kurczęta zawsze podawać ze sałatą ze śmietaną".

Przepis przygotowała i przetestowała dla WasAdrianna Ewa Stawska

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE