Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką: przepis na obiad z piekarnika
Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką to jedna z moich ulubionych potraw. Wszystko piecze się na jeden blasze. Wrzucam do pieca i mam wolne 40 minut na to by czytać i pisać. Czy to nie jest piękne? Wy możecie w tym czasie zrobić cokolwiek chcecie: rozegrać partyjkę chińczyka, obejrzeć ulubiony film albo wyjść na spacer z psem.
Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką to proste danie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ale urzekające smakiem. Osobiście uwielbiam takie proste i smaczne dania, które nie wymagają ode mnie nadmiernego zaangażowania. Tutaj wszystko jest proste.
Tajemnica smaku tkwi w mięsie z kością, a właściwie kostkami. W tym przepisie najlepiej sprawdza się pierś kurczaka ze skórą, z mostkiem i obojczykami. Smak uwalnia się z kości powoli, ale skutecznie. A skóra zapobiega wyschnięciu mięsa. Jeśli tylko mogę kupuję tak wyfiletowaną pierś kurczaka zagrodowego.
Składniki dla 4 osób:
2 podwójne i dorodne piersi z kurczaka zagrodowego, razem ze skórą i kośćmi
500 g ziemniaków
400 g marchewki
8 szalotek lub 2 żółte cebule średniej wielkości
4 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę, dolać 2 łyżki oleju oraz dodać zioła.
Piersi kurczaka natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu. Następnie pokryć olejem z przyprawami. Dobrze wetrzeć i odłożyć do lodówki na 1-3 godzin. Mięso trzeba wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Inaczej tkanka mięśniowa dozna szoku i się nadmiernie skurczy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Ziemniaki i marchewkę obrać. Pokroić na plastry grubości małego palca. Cebulę pokroić w krążki.
Naczynie do zapiekania lub brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia. Nie potrzeba wtedy zbyt dużo myć, a to co ewentualnie przywrze można wyrzucić do kosza.
Na dnie ułożyć ziemniaki, marchew i cebulę. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, polać 2 łyżkami oleju i wymieszać.
Pierś położyć na warzywach. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
Tak upieczoną pierś podawać razem z warzywami i zieloną sałatą po polsku, bo jak mawiała Lucyna Ćwierczakiewiczowa: "Kurczęta zawsze podawać ze sałatą ze śmietaną".
Przepis przygotowała i przetestowała dla Was: Adrianna Ewa Stawska