Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką: przepis na obiad z piekarnika

2019-06-06 11:04

Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką to jedna z moich ulubionych potraw. Wszystko piecze się na jeden blasze. Wrzucam do pieca i mam wolne 40 minut na to by czytać i pisać. Czy to nie jest piękne? Wy możecie w tym czasie zrobić cokolwiek chcecie: rozegrać partyjkę chińczyka, obejrzeć ulubiony film albo wyjść na spacer z psem. 

Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką
Autor: Shutterstock Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką idealnie wpisuje się w formę niedzielnego obiadu
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i marchewką to proste danie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ale urzekające smakiem. Osobiście uwielbiam takie proste i smaczne dania, które nie wymagają ode mnie nadmiernego zaangażowania. Tutaj wszystko jest proste. 

Tajemnica smaku tkwi w mięsie z kością, a właściwie kostkami. W tym przepisie najlepiej sprawdza się pierś kurczaka ze skórą, z mostkiem i obojczykami. Smak uwalnia się z kości powoli, ale skutecznie. A skóra zapobiega wyschnięciu mięsa. Jeśli tylko mogę kupuję tak wyfiletowaną pierś kurczaka zagrodowego. 

Składniki dla 4 osób: 

2 podwójne i dorodne piersi z kurczaka zagrodowego, razem ze skórą i kośćmi

500 g ziemniaków

400 g marchewki

8 szalotek lub 2 żółte cebule średniej wielkości

4 łyżki oleju

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka cząbru

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę, dolać 2 łyżki oleju oraz dodać zioła. 

Piersi kurczaka natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu. Następnie pokryć olejem z przyprawami. Dobrze wetrzeć i odłożyć do lodówki na 1-3 godzin. Mięso trzeba wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Inaczej tkanka mięśniowa dozna szoku i się nadmiernie skurczy. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. 

Ziemniaki i marchewkę obrać. Pokroić na plastry grubości małego palca. Cebulę pokroić w krążki. 

Naczynie do zapiekania lub brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia. Nie potrzeba wtedy zbyt dużo myć, a to co ewentualnie przywrze można wyrzucić do kosza. 

Na dnie ułożyć ziemniaki, marchew i cebulę. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, polać 2 łyżkami oleju i wymieszać.

Pierś położyć na warzywach. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. 

Tak upieczoną pierś podawać razem z warzywami i zieloną sałatą po polsku, bo jak mawiała Lucyna Ćwierczakiewiczowa: "Kurczęta zawsze podawać ze sałatą ze śmietaną".

Przepis przygotowała i przetestowała dla WasAdrianna Ewa Stawska