Pierniczki - 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki

Pierniczki - 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki
Autor: Shutterstock.com Pierniczki - 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki

Świąteczne pierniczki o korzennym aromacie to najpiękniejsze świąteczne wspomnienie. Tradycyjnie wypiekane przed świętami Bożego Narodzenia cieszą nas od Adwentu do Trzech Króli. Piernikowe serduszka, katarzynki, uszatki, całuski - uwielbiamy je wszyscy. Zobacz, jak przygotować długo dojrzewające pierniki oraz ekspresowe przysmaki korzenne.

Przedświąteczne przygotowania zaczynamy do zarobienia dojrzewającego ciasta na pierniki. Ciasto na tradycyjne pierczniki dojrzewa około 4 tygodni. Zazwyczaj ciasto na pierniki lub piernik nastawia się już po 11 listopada, a najpóźniej 25 listopada w imieniny Katarzyny. 

Z resztą toruńskie pierniczki - katarzynki - to historia kunsztu z miłością w tle. Czytaj: 25 listopada - święto katarzynek

Można oczywiście obejść kwestię czasu i upiec pierczniki z łatwiejszych ciast, praktycznie od ręki. Jednak w zaczynianiu ciasta na pierniki jest świąteczna magia. Pierniczki upieczone z tak przyrządzonego ciasta można w szczelnym opakowaniu przechowywać praktycznie do końca karnawału, albo i dłużej. Poza tym rodzinne przygotowywanie pierników jest jedną z najmilszych świątecznych tradycji. Dlaczego więc jej nie kultywować. 

Zobacz koniecznie: Przepis - jak zrobić lukier do pierniczków

Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE