Pierniczki - 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki
Świąteczne pierniczki o korzennym aromacie to najpiękniejsze świąteczne wspomnienie. Tradycyjnie wypiekane przed świętami Bożego Narodzenia cieszą nas od Adwentu do Trzech Króli. Piernikowe serduszka, katarzynki, uszatki, całuski - uwielbiamy je wszyscy. Zobacz, jak przygotować długo dojrzewające pierniki oraz ekspresowe przysmaki korzenne.
Przedświąteczne przygotowania zaczynamy do zarobienia dojrzewającego ciasta na pierniki. Ciasto na tradycyjne pierczniki dojrzewa około 4 tygodni. Zazwyczaj ciasto na pierniki lub piernik nastawia się już po 11 listopada, a najpóźniej 25 listopada w imieniny Katarzyny.
Z resztą toruńskie pierniczki - katarzynki - to historia kunsztu z miłością w tle. Czytaj: 25 listopada - święto katarzynek
Można oczywiście obejść kwestię czasu i upiec pierczniki z łatwiejszych ciast, praktycznie od ręki. Jednak w zaczynianiu ciasta na pierniki jest świąteczna magia. Pierniczki upieczone z tak przyrządzonego ciasta można w szczelnym opakowaniu przechowywać praktycznie do końca karnawału, albo i dłużej. Poza tym rodzinne przygotowywanie pierników jest jedną z najmilszych świątecznych tradycji. Dlaczego więc jej nie kultywować.
Zobacz koniecznie: Przepis - jak zrobić lukier do pierniczków