Paluszki krabowe - skład, wartości, konserwanty

2016-11-09 10:19
Paluszki krabowe - skład, wartości, konserwanty
Autor: thinkstockphotos.com Surimi to produkt nie cechujący się szczegołnymi wartościami zdrowotnymi, ale smaczny.

Paluszki krabowe, nazywane także paluszkami surimi, dostępne w naszych popularnych sklepach, kolorem i kształtem mają przypominać nogi kraba, ale jest to tylko imitacja. Z czego tak naprawdę składają się paluszki krabowe?

Nie sposób ich pomylić z prawdziwymi odnóżami kraba - ze względu na cenę. Nóżki krabowe są przysmakiem niezwykle drogim, ich cena dochodzi do 400 zł za kilogram. Nieco taniej kupimy surimi z mięsa kraba. Można je dostać w luksusowych delikatesach lub dobrych azjatyckich restauracjach.

Skład paluszków surimi

Co więc możemy znaleźć w składzie paluszków surimi? Niewiele zdrowia, za to dużo chemii. Paluszki krabowe składają się w około 30 procentach z mięsa białych, chudych ryb, wody, dodatku skrobiowego, który zapewnia im spoistość, różnych konserwantów oraz barwnika, aby przypominały kolor różowego krabowego pancerzyka. Zawierają śladowe ilości aromatu bądź ekstraktu z kraba oraz substancje słodzące.

Oto zestaw składników i substancji, które widnieją na opakowaniach kilku marek paluszków surimi:

Ryby w diecie

Mielone mięso ryb: 28-40% (np. mintaj, dorsz morszczuk)

Woda

Białko sojowe

Skrobia: (kukurydziana, ziemniaczana, tapiokowa)

Stabilizatory: sorbitol, cukier, E452 (polifosforan sodu), E407 (karagen) - uwaga na ten składnik, jest rakotwórczy!

Konserwanty: E211 (benzoesan sodu), E202 (sorbinian potasu)

Barwniki: E120 (karmin), ekstrakt z papryki

Substancje wzmacniające zapach i smak: glutaminian sodu, guanylan dwusodowy, inozynian dwusodowy

Przyprawy: sól, mirin (przyprawa kuchni japońskiej z fermentowanego ryżu), aromat lub ekstrakt krabowy - ok. 1-1,5%

Tłuszcze: olej roślinny.

Ze względu na powyższe nie należy paluszków krabowych jadać zbyt często, podobnie zresztą jak parówek.

Paluszki krabowe: zalety i wartości odżywcze

Czy można powiedzieć coś dobrego o paluszkach krabowych? Owszem. Ich niewątpliwą zaletą jest delikatny smak. Jeśli mamy do czynienia z osobą, którą drażni intensywny zapach ryb - możemy spróbować uraczyć ją paluszkami krabowymi, tolerują je nawet wybredne dzieci.

Paluszki surimi są niskokaloryczne - zawierają około 100 kcal w 100 gramach produktu, składają głównie z węglowodanów (ponad 50%), białek (10-30%) i niewielkiej ilości tłuszczu.

Z uwagi na zawartość mięsa rybiego paluszki krabowe zawierają korzystne dla człowieka kwasy omega3, witaminę B12 i selen, ale walory zdrowotne w przypadku tego produktu można raczej pominąć.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE