Inkaskie jagody - czym są? Jak smakują?

2017-07-13 13:11 redakcja
owoce_swiata_jak_smakuja_inkaskie.jpg
Autor: photos.com Inkaskie jagody - skarbnica zdrowia.

W Polsce inkaskie jagody występują przede wszystkim jako doniczkowe rośliny ozdobne. W swoim naturalnym środowisku są jednak o wiele większe i wydają owoce o intrygującym smaku. Jaki to smak? Jak wygląda ten owoc? Gdzie rośnie?

Miechunka peruwiańska 

Owoce inkaskich jagód (inaczej miechunki peruwiańskiej, bo tak również nazywa się tę roślinę) są okrągłe i pachnące. Osiągają wagę około 5 gramów. Skórka inkaskich jagód jest niejadalna.

Smak inkaskich jagód

Ich miąższ jest troszkę podobny, jeśli chodzi o konsystencję, do agrestu. Ma słodko-kwaśny, intrygujący smak. Zawiera duże ilości witaminy Ckarotenu oraz substancji ułatwiających trawienie. Owoc może być spożywany na surowo. Świeże, umyte wiśnie peruwiańskie (kolejna nazwa stosowana czasem w Polsce) podaje się, jak winogrona. Drobno pokrajana miechunka często stosowana jest jako dodatek do przekąsek z różnych gatunków sera. Czasem podaje się ją jako ozdobę do dań mięsnych lub deserów.

Jagody peruwiańskie w kuchni

Do polskich sklepów owoce dostarczane są w łupinkach, czyli w wyschniętych kielichach kwiatów, z których wyrastają. Dawniej kielichy kwiatów ze względu na zawartość naturalnego żółtego barwnika używano do barwienia masła.

Gdzie rosną inkaskie jagody?

Jagody peruwiańskie były stałym składnikiem diety marynarzy jako element profilaktyki w walce ze szkorbutem. Skąd pochodzi miechunka? Uważa się, że z Peru i krajów sąsiednich. Obecnie jest uprawiana również w Australii i Nowej Zelandii, w Afryce, Azji, Polinezji, na Hawajach, Karaibach i Wyspach Galapagos.

Jagody ACAI

Jagody goji

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE