Inkaskie jagody - czym są? Jak smakują?
W Polsce inkaskie jagody występują przede wszystkim jako doniczkowe rośliny ozdobne. W swoim naturalnym środowisku są jednak o wiele większe i wydają owoce o intrygującym smaku. Jaki to smak? Jak wygląda ten owoc? Gdzie rośnie?
Spis treści
- Miechunka peruwiańska
- Smak inkaskich jagód
- Jagody peruwiańskie w kuchni
- Gdzie rosną inkaskie jagody?
- Jagody ACAI
- Jagody goji
Miechunka peruwiańska
Owoce inkaskich jagód (inaczej miechunki peruwiańskiej, bo tak również nazywa się tę roślinę) są okrągłe i pachnące. Osiągają wagę około 5 gramów. Skórka inkaskich jagód jest niejadalna.
Smak inkaskich jagód
Ich miąższ jest troszkę podobny, jeśli chodzi o konsystencję, do agrestu. Ma słodko-kwaśny, intrygujący smak. Zawiera duże ilości witaminy C, karotenu oraz substancji ułatwiających trawienie. Owoc może być spożywany na surowo. Świeże, umyte wiśnie peruwiańskie (kolejna nazwa stosowana czasem w Polsce) podaje się, jak winogrona. Drobno pokrajana miechunka często stosowana jest jako dodatek do przekąsek z różnych gatunków sera. Czasem podaje się ją jako ozdobę do dań mięsnych lub deserów.
Jagody peruwiańskie w kuchni
Do polskich sklepów owoce dostarczane są w łupinkach, czyli w wyschniętych kielichach kwiatów, z których wyrastają. Dawniej kielichy kwiatów ze względu na zawartość naturalnego żółtego barwnika używano do barwienia masła.
Gdzie rosną inkaskie jagody?
Jagody peruwiańskie były stałym składnikiem diety marynarzy jako element profilaktyki w walce ze szkorbutem. Skąd pochodzi miechunka? Uważa się, że z Peru i krajów sąsiednich. Obecnie jest uprawiana również w Australii i Nowej Zelandii, w Afryce, Azji, Polinezji, na Hawajach, Karaibach i Wyspach Galapagos.