Orzechy makadamia - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?
Orzechy makadamia to jedne z największych smakołyków, którymi zajadają się Australijczycy. Pomimo tego, że trudno jest wyjąć ze skorupki, to warto to uczynić, ponieważ posiadają wiele drogocennych właściwości. Sprawdź jakich.
Spis treści
- Orzechy makadamia - czym są?
- Zastosowanie w kuchni
- Co zawierają orzechy makadamia?
- Orzechy pistacjowe - właściwości
- Orzechy makadamia zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci o 20%
- Jak kupować orzechy makadamia?
- Dlaczego warto jeść orzechy?
- Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?
Orzechy makadamia - czym są?
Orzechy makadamia to nasiona wiecznie zielonych drzew z rodziny srebrnikowatych. Uprawiane są głównie w Australii, ale można je spotkać również na Hawajach i w Afryce Południowej. Drzewa, na których wyrastają orzechy makadamia osiągają wielkość nawet 5m, a pierwsze zbiory pojawiają się dopiero po 5 latach od chwili ich zasadzenia.
Orzechy makadamia mają jasne, okrągłe owoce kremowego koloru, które pozostają ukryte w ciemnobrązowej skorupce, do rozłupania której sadownicy wykorzystują specjalne narzędzia. Średnica tych orzechów wynosi od 2 do 3 centymetrów.
Zastosowanie w kuchni
Orzechy makadamia mogą być zjadane jako samodzielna przekąska, ponieważ posiadają delikatny mleczny smak i niezwykły aromat. Mielone orzechy dodaje się do wszelkiego rodzaju słodyczy, lodów i deserów. Orzechy makadamia świetnie sprawdzą się również jako dodatek do owsianek, słodkich i wytrawnych sałatek oraz pieczonych mięs.
Orzechy makadamia wykorzystuje się również do wytwarzania jadalnego oleju, który składa się głownie z tłuszczów nienasyconych. Ponieważ olej tłoczony z orzechów makadamia wykazuje wysoki punkt dymienia, należny używać go jedynie do krótkiego smażenia.
Co zawierają orzechy makadamia?
- Witamina B2 - wpływa na zdrowie i piękny wygląd skóry, włosów i paznokci;
- Witamina B3 - (niacyna) - zwiększa ilość białych krwinek;
- Witamina B5 - (kwas pantotenowy) - bierze udział w reakcjach utleniania i syntezy kwasów tłuszczowych;
- Witamina B6- (pirydoksyna) - reguluje pracę układu nerwowego;
- Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
- Wapń - budulec zębów i kości, który zapewnia ich prawidłową twardość.
- Fosfor - pierwiastek, który zapewnia zdrowe i mocne kości.
- Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.
- Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.
- Cynk - jest niezbędny, aby proces dojrzewania płciowego przebiegł prawidłowo, utrzymuje właściwe stężenie witaminy A w organizmie.
- Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
- Selen - wspomaga naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy;
- Miedź - pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu.
- Mangan - ma duży wpływ na libido, poziom testosteronu we krwi oraz płodność.
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - najbardziej wartościowe tłuszcze, które chronią przed różnego rodzaju chorobami.
- Błonnik - utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.
Orzechy pistacjowe - właściwości
- Regulują poziom złego cholesterolu LDL we krwi;
- Zapobiegają zaparciom;
- Zmniejszają ryzyko przerostu prostaty;
- Wpływają kojąco na układ nerwowy;
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory;
- Wspomagają pamięć i koncentrację;
- Regulują poziom cukru we krwi;
- Wspomagają procesy metaboliczne zachodzące w komórkach;
- Wpływają korzystnie na pracę serca;
- Wzmacniają kości i zęby;
- Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci;
- Pomagają zapobiegać osteoporozie;
- Wspomagają leczenie bezsenności;
- Zmniejszają ryzyko chorób serca;
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2;
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;
Orzechy makadamia zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci o 20%
To śmiałe stwierdzenie postawili naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women’s Hospital oraz Harvard School of Public Health w Bostonie (USA). Podczas badań udowodnili oni, że regularne jedzenie orzechów makadamia zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca o 29% i z powodu nowotworu o 11%. Badania trwały 30 lat i były przeprowadzane na grupie badawczej 120 tys. osób.
Jak kupować orzechy makadamia?
Orzechy makadamia najczęściej sprowadzane są już wyłuskane, ponieważ wydobywanie ich z łupinek stanowi nie lada problem. Warto kupować orzechy paczkowane, ponieważ te, sprzedawane na wagę (z racji dużej zawartości tłuszczów) szybko tracą swoje zdrowotne właściwości.