Orzechy makadamia - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?

2017-01-26 13:21

Orzechy makadamia to jedne z największych smakołyków, którymi zajadają się Australijczycy. Pomimo tego, że trudno jest wyjąć ze skorupki, to warto to uczynić, ponieważ posiadają wiele drogocennych właściwości. Sprawdź jakich.

Orzechy makadamia - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?
Autor: Shutterstock Orzechy makadamia - australijskie źródło zdrowia i urody.

Spis treści

  1. Orzechy makadamia - czym są?
  2. Zastosowanie w kuchni
  3. Co zawierają orzechy makadamia?
  4. Orzechy pistacjowe - właściwości
  5. Orzechy makadamia zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci o 20%
  6. Jak kupować orzechy makadamia?
  7. Dlaczego warto jeść orzechy?
  8. Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?
Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy makadamia - czym są?

Orzechy makadamia to nasiona wiecznie zielonych drzew z rodziny srebrnikowatych. Uprawiane są głównie w Australii, ale można je spotkać również na Hawajach i w Afryce Południowej. Drzewa, na których wyrastają orzechy makadamia osiągają wielkość nawet 5m, a pierwsze zbiory pojawiają się dopiero po 5 latach od chwili ich zasadzenia.

Orzechy makadamia mają jasne, okrągłe owoce kremowego koloru, które pozostają ukryte w ciemnobrązowej skorupce, do rozłupania której sadownicy wykorzystują specjalne narzędzia. Średnica tych orzechów wynosi od 2 do 3 centymetrów.

Zastosowanie w kuchni

Orzechy makadamia mogą być zjadane jako samodzielna przekąska, ponieważ posiadają delikatny mleczny smak i niezwykły aromat. Mielone orzechy dodaje się do wszelkiego rodzaju słodyczy, lodów i deserów. Orzechy makadamia świetnie sprawdzą się również jako dodatek do owsianek, słodkich i wytrawnych sałatek oraz pieczonych mięs.

Orzechy makadamia wykorzystuje się również do wytwarzania jadalnego oleju, który składa się głownie z tłuszczów nienasyconych. Ponieważ olej tłoczony z orzechów makadamia wykazuje wysoki punkt dymienia, należny używać go jedynie do krótkiego smażenia.

Co zawierają orzechy makadamia?

  • Witamina B2 - wpływa na zdrowie i piękny wygląd skóry, włosów i paznokci;
  • Witamina B3 - (niacyna) - zwiększa ilość białych krwinek;
  • Witamina B5 - (kwas pantotenowy) - bierze udział w reakcjach utleniania i syntezy kwasów tłuszczowych;
  • Witamina B6- (pirydoksyna) - reguluje pracę układu nerwowego;
  • Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
  • Wapń - budulec zębów i kości, który zapewnia ich prawidłową twardość.
  • Fosfor - pierwiastek, który zapewnia zdrowe i mocne kości.
  • Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.
  • Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.
  • Cynk - jest niezbędny, aby proces dojrzewania płciowego przebiegł prawidłowo, utrzymuje właściwe stężenie witaminy A w organizmie.
  • Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
  • Selen - wspomaga naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy;
  • Miedź - pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu.
  • Mangan - ma duży wpływ na libido, poziom testosteronu we krwi oraz płodność.
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - najbardziej wartościowe tłuszcze, które chronią przed różnego rodzaju chorobami.
  • Błonnik - utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.

Orzechy pistacjowe - właściwości

  • Regulują poziom złego cholesterolu LDL we krwi;
  • Zapobiegają zaparciom;
  • Zmniejszają ryzyko przerostu prostaty;
  • Wpływają kojąco na układ nerwowy;
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory;
  • Wspomagają pamięć i koncentrację;
  • Regulują poziom cukru we krwi;
  • Wspomagają procesy metaboliczne zachodzące w komórkach;
  • Wpływają korzystnie na pracę serca;
  • Wzmacniają kości i zęby;
  • Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci;
  • Pomagają zapobiegać osteoporozie;
  • Wspomagają leczenie bezsenności;
  • Zmniejszają ryzyko chorób serca;
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2;
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;

Orzechy makadamia zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci o 20%

To śmiałe stwierdzenie postawili naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women’s Hospital oraz Harvard School of Public Health w Bostonie (USA). Podczas badań udowodnili oni, że regularne jedzenie orzechów makadamia zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca o 29% i z powodu nowotworu o 11%. Badania trwały 30 lat i były przeprowadzane na grupie badawczej 120 tys. osób.

Jak kupować orzechy makadamia?

Orzechy makadamia najczęściej sprowadzane są już wyłuskane, ponieważ wydobywanie ich z łupinek stanowi nie lada problem. Warto kupować orzechy paczkowane, ponieważ te, sprzedawane na wagę (z racji dużej zawartości tłuszczów) szybko tracą swoje zdrowotne właściwości. 

Dlaczego warto jeść orzechy?

Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?

O żesz ty... orzeszku. Czy znasz te orzechy?
Pytanie 1 z 8
Które orzechy dzięki dużej zawartości magnezu wspomagają nas w walce ze stresem?
Zdjęcie