Olej arganowy – jak wykorzystać go dla zdrowia?
Olej arganowy to wyjątkowy preparat o licznych właściwościach medycznych, zdrowotnych i kosmetycznych. Sprawdź, jak wykorzystać go dla zdrowia.
Spis treści
Olej arganowy - czym jest
Olej arganowy, ze względu na swoje właściwości medyczne, zdrowotne i kosmetyczne jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Nazywa się go również „płynnym złotem Maroka” ponieważ powstaje z owoców drzewa arganowego, które rośnie tylko tam. Jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem i urodą, to zacznij go stosować.
Olej arganowy - właściwości
Olej arganowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo korzystnie wpływają na ludzki organizm. Nic więc dziwnego, że jest wykorzystywany w medycynie naturalnej, farmacji, dermatologii i kosmetologii. Oczywiście wszystkie wyjątkowe właściwości posiada tylko olej arganowy tłoczony na zimno, nierafinowany. Ten wykorzystywany w kosmetologi nie posiada już tak wielu drogocennych właściwości i zastosowań.
Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia krążenie, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie, zapobiega miażdżycy i zawałom, podnosi odporność na zakażenia oraz łagodzi bóle stawów.
Olej arganowy doskonale wpływa na skórę: opóźnia procesy starzenia, pomaga zredukować zmarszczki przez odbudowę warstwy hydrolipidowej, chroni skórę przed wolnymi rodnikami, wzmacnia włosy i paznokcie, silnie nawilża, chroni przed słońcem, regeneruje skórę, a także pomaga w walce z trądzikiem, przyśpiesza gojenie ran oraz korzystnie działa w leczeniu reumatyzmu.
Olej arganowy - kulinaria
Co ciekawe, olej arganowy świetnie się sprawdza także w kuchni! Jest doskonały jako dodatek do sałatek, sosów, ryb i mięs. Tłoczony na zimno, nierafinowany można również przyjmować profilaktycznie między posiłkami.