Odmiany czereśni i właściwości - czy warto jeść czereśnie?
Sezon na czereśnie trwa dość krótko, dlatego należy go w pełni wykorzystać i smakować te owoce do woli. Tym bardziej że są pyszne, zdrowe i wartościowe. Jakie są najpopularniejsze odmiany czereśni i dlaczego warto je jeść?

Spis treści
Odmiany czereśni
Najpopularniejsza odmiana czereśni to Regina. Odznacza się dużymi, bordowymi owocami. To odmiana czereśni deserowej - słodka i soczysta.
Kolejna odmiana to Knorble, charakteryzująca się również dużymi owocami, soczysta i wyjątkowo słodka. Ma ciemnoczerwone owoce do niemal czarnych – te najciemniejsze świadczą o pełnej dojrzałości owoców.
Równie popularna jest czereśnia Miodówka – słodka, miękka i soczysta, w kolorze jasnoczerwonym.
Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni Dżem z czereśni Nalewka z czereśni
Czereśnie na zdrowie
Czereśnie są bardzo zdrowe, dlatego powinniśmy korzystać z ich dobrodziejstw, zwłaszcza że sezon na nie trwa tylko od końca maja do połowy lipca. Czereśnie w swoim składzie zawierają spore ilości jodu, wapnia, a także żelaza i magnezu.
Czereśnie są bogate w witaminy A, C, z grupy B, a także flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wpływają korzystnie na układ krwionośny i uszczelniają naczynia krwionośne. Czereśnie zawierają również kwas foliowy i błonnik.
Czereśnie to owoce o właściwościach oczyszczających organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi. Owoce mają także dobry wpływ na skórę - neutralizują działanie wolnych rodników, dzięki czemu przypisuje im się działanie spowalniające procesy starzenia skóry.
Ile kalorii mają czereśnie? Czereśnie nie są tuczące. 100 g czereśni to zaledwie około 60 kcal.