Odkamienianie czajnika sodą - jak to zrobić szybko i efektywnie?

2022-01-12 10:53

Każdy czajnik czasem wymaga oczyszczenia z nagromadzonego osadu z kamienia. Twarda woda sprawia, że w czajniku gromadzi się sporo takiego osadu, który ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego czajnik należy regularnie okamieniać. Mamy na to sposób - prosty, szybki i tani. Odkamienianie czajnika soda zajmuje tylko chwilę, a daje doskonały efekt. Sprawdza się zarówno przy czajnikach tradycyjnych, jak i elektrycznych.

Odkamienianie czajnika
Autor: Shutterstock Aby odkamienianie czajnika było skuteczne, należy powtarzać je regularnie.

Spis treści

  1. Dlaczego powstaje kamienny osad?
  2. Jak pozbyć się osadu?
  3. GALERIA: 10 zastosowań sody, które warto znać

Dlaczego powstaje kamienny osad?

Osadzanie się kamienia w czajniku jest nieuniknione, a co więcej osad ten ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Dlatego warto znać domowe sposoby, które pozwolą pozbyć się kłopotliwego kamienia. Za główną przyczynę wytrącania się osadu uznajemy tak zwaną twardą wodę, która płynie bezpośrednio z kranu. Jest ona w pewien sposób szkodliwa dla organizmu i może powodować gorszą pracę nerek i przyczyniać się do powstania kamicy nerkowej. Osadzania się kamienia możemy częściowo uniknąć, używając filtrowanej wody. Filtrowanie zmniejsza twardość wody pitnej, co powoduje, że staje się smaczniejsza, a w czajniku ilość kamienia znacznie się zmniejsza.       

Jak pozbyć się osadu?

Najpopularniejszym domowym sposobem na odkamienianie czajnika jest użycie sody oczyszczonej. Do czaj­ni­ka wsy­pu­je­my kilka łyżek sto­ło­wych sody i zo­sta­wia­my na około 15 minut. Po usu­nię­ciu prosz­ku musimy pamiętać, aby dokładnie umyć czajnik. Uwaga wody z sodą nie wolno gotować! Do odkamieniania czajnika często używana jest również cytryna i ocet. Oczywiście na rynku dostępne są również środki chemiczne, ale warto zastanowić się czy chcemy z nich korzystać, skoro domowe sposoby są bardzo skuteczne!

GALERIA: 10 zastosowań sody, które warto znać

Folia aluminiowa: podpowiadamy jak wykorzystać w kuchni stronę błyszczącą, a jak matową