Nigdy nie wylewam wody z mozzarelli. Mam kilka pomysłów, jak wykorzystać tę zdrową zalewę

2025-10-28 15:00

Mozzarella to pyszny ser pochodzący z Włoch. Dostępny jest w formie kulki w zlewie, która sprawia, że ser jest ma delikatny smak i jest wilgotny. Zwykle wykorzystuje się sam ser, a zalewę po prostu się wylewa. Zupełnie niesłusznie, ponieważ woda z mozzarelli to skarbnica zdrowia i można dać jej drugie życie. Co zrobić z wody z mozzarelli? Oto kilka pomysłów, jak nie marnować zalewy z tego włoskiego sera.

jak wykorzystać wodę z mozzarelli
Autor: Alexander Prokopenko/ Shutterstock Zamiast wylewać, wykorzystają ją w ten sposób. Zalewa z mozzarelli to superfood.

Dlaczego mozzarella jest w zalewie?

Mozzarella to tradycyjny włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jego nazwa pochodzi z języka włoskiego. Mozzare oznacza odcinać, co nawiązuje do sposobu formowania sera. Jest to ser świeży niedojrzewający, więc nie jest poddawany procesowi długotrwałego dojrzewania. Wyróżnia się miękką, elastyczną i wilgotną konsystencją oraz delikatnym i mlecznym smakiem. Dobra mozzarella powinna być sprężysta i lekko ciągnąca.

Mozzarella jest sprzedawana w opakowaniach wypełnionych zalewą, która pełni kilka ważnych funkcji.

  • Utrzymuje wilgotność – mozzarella to ser o wysokiej zawartości wilgoci. Zalewa zapobiega wysychaniu sera, który zachowuje swoją charakterystyczną konsystencję i pyszny smak.
  • Zachowuje świeżość – zalewa pomaga chronić ser przed dostępem powietrza i rozwojem bakterii, co przedłuża jego świeżość.
  • Wpływa na smak – woda, w której znajduje się mozzarella, wydobywa jego naturalny smak.
  • Ułatwia przechowywanie – zalewa pozwala na łatwe przechowywanie mozzarelli w lodówce. Zapobiega przywieraniu do pojemnika i uszkodzeniom.

Czy woda z mozzarelli jest zdrowa?

Zalewa z mozzarelli, czyli płyn, w którym przechowywany jest ser, składa się z wody i soli z dodatkiem serwatki powstającej w czasie produkcji. Mało kto wie, że zalewa z tego włoskiego sera nie jest produktem zbędnym. Zwykle się ją wylewa i szybko zapomina. Nie trzeba jednak marnować wody po mozzarelli, ponieważ jest wartościowym produktem, który można jeszcze wykorzystać.

Jakie właściwości ma woda z mozzarelli? Zawiera całkiem sporo składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. W jej składzie jest białko, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak wapń, potas i magnez. Doskonale nawadnia organizm i uzupełnia elektrolity. Wykazuje działanie probiotyczne i pozytywnie wpływa na pracę jelit.

Czy można pić wodę z sera mozzarella?

Zastanawiacie się, czy można pić wodę po mozzarelli? Zalewa, w której przechowuje się ten włoski ser, nie jest szkodliwa dla zdrowia. To bezpieczny produkt, który można pić jak inne napoje. Chociaż zawiera sporo korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych, nie każdy polubi jej smak. Zawiera laktozę, więc osoby z nietolerancją tego cukru powinny z niej zrezygnować.

Co można zrobić z wodą po mozzarelli?

Większość z nas wylewa zalewę, w której pływa ser mozzarella. Nie trzeba jej jednak marnować, ponieważ istnieje sporo pomysłów na jej ponowne wykorzystanie. Stanowi naturalny produkt, który podkręci smak wielu potraw wytrawnych, słodkich wypieków czy nawet domowego chleba.

Warto pamiętać, że zalewa powinna być świeża, klarowna i lekko mętna o delikatnym mlecznym zapachu. W zalewie nie powinny pływać żadne podejrzane cząstki, pleśń ani inne zanieczyszczenia. Jeżeli stanie się wyraźnie mętna, straci przejrzystość, nabierze żółtawego koloru i nieprzyjemnego zapachu, nie nadaje się do spożycia.

Zalewę z powodzeniem można wykorzystać w kuchni. Dodaje potrawom smaku, jednocześnie ograniczając marnowanie żywności. Nie trzeba zużywać całej porcji wody po serze. Wystarczy przelać ją do pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności lub słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Co zrobić z wodą z mozzarelli? Oto kilka prostych sposób jej użycie.

  • Zupy i buliony – zalewa po mozzarelli wzbogaca smak i dodaje aromatu. Szczególnie polecana jest w zupach kremach.
  • Risotto – woda po mozzarelli to dobry zamiennik wody lub bulionu do ugotowania ryżu.
  • Ciasto na pizzę – wodę z mozzarelli można dodać do ciasta na pizzę. Dzięki temu zyska lepszy smak i konsystencję.
  • Pieczywo – można zamienić wodę lub mleko na zalewę z mozzarelli, aby upiec pyszny domowy chleb. Można też namoczyć w niej kromki chleba, a następnie upiec lub usmażyć.
  • Placki – ten dodatek sprawi, że placki staną się bardziej puszyste i zyskają wyjątkowy smak.
  • Sosy – idealnie sprawdza się jako baza sosów do makaronów. Jeśli sos jest zbyt gęsty, warto dodać odrobinę wody z mozzarelli, aby go rozrzedzić.
  • Marynaty – świetnie sprawdzi się jako składnik marynat do mięs lub warzyw.
  • Koktajle i smoothie – zalewa po serze mozzarella wzbogaci smak i wartość odżywczą tego typu napojów.

Zobaczcie galerię i poznaj sprawdzone przepisy, w których ser mozzarella gra jedną z głównych ról. Swoją wiedzę o serach możecie sprawdzić, rozwiązując quiz kulinarny na ten temat. 

Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Beszamel SE Google News
Czy znasz te sery?
Pytanie 1 z 6
Miękki ser sprzedawany w niewielkich obłych porcjach zanurzonych w serwatce to:
Sery