Niestrawność - naturalne metody na pokonanie przykrych dolegliwości
Przyczyną niestrawności, czyli dolegliwości występujących w układzie pokarmowym, najczęściej jest nadmiar kwasów żołądkowych, zazwyczaj spowodowany niewłaściwą dietą, zbyt szybkim jedzeniem lub przejadaniem się. Sprawdź, jakie są naturalne metody walki z niestrawnością.
Spis treści
Niestrawność - produkty, które ją wywołują
Do produktów najczęściej wywołujących niestrawność należą ekstrakty (wywary) mięsne, produkty kwaśne, takie jak marynaty i ocet (spirytusowy), potrawy smażone, pikantne gorące potrawy, zwłaszcza zawierające chili, a także surowe warzywa: cebula, ogórki i papryka.
Niestrawność - jak zapobiegać
Aby zapobiec niestrawności, należy jadać regularnie 4 – 5 posiłków dziennie i zaprzestać objadania się, zwłaszcza tuż przed snem. Trzeba jeść produkty wartościowe, bogate w białko, witaminy, mikroelementy i błonnik. Należy nauczyć się walczyć ze stresem, znaleźć czas na relaks i nie denerwować się, zwłaszcza przed oraz podczas posiłków.
Wstawaj od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu, nigdy nie bierz dokładek, nawet jak coś będzie ci bardzo smakować.
Unikaj pokarmów, które ci nie służą, zwłaszcza jeśli jesteś alergikiem.
Ostatni posiłek spożywaj na ok. 3 godz. przed snem.
W ograniczonych ilościach spożywaj to, co ciężkostrawne, wzdymające, gazowane (grzyby, strączkowe, tłuste mięsa i wędliny, napoje z bąbelkami. Ale, uwaga, odgazowana cola cola to skuteczny środek w przypadku niestrawności)
Jedząc, dokładnie przeżuwaj. Jedz powoli, aby w trakcie jedzenia nie łykać powietrza.
Miej zawsze w pogotowiu zioła przyprawowe, łagodzące objawy niestrawności (majeranek, kminek, owoce jałowca).
Zrezygnuj z alkoholu, mocnej kawy i napojów gazowanych (alkohol zwiększa kwasowość żołądka, kawa podrażnia przewód pokarmowy, a napoje gazowane wywołują „wiatry”).