Nalewka pieprzowa na żołądek: przepis na pieprzówkę
Jeśli masz kłopoty z przewodem pokarmowym - męczą Cię wzdęcia, niestrawność, biegunka lub zaparcia, sięgnij po nalewkę pieprzową. Szybko przyniesie ulgę, pomoże także w walce z przeziębieniem i męczącym kaszlem. Radzimy, jak zrobić domową pieprzówkę.
20 ziaren pieprzu czarnego
10 ziaren ziela angielskiego
700 ml czystej wódki
Pieprz czarny to suszony owoc pnącza rosnącego w Indiach. Jest przyprawą uniwersalną, sprawiającą, że tłuste dania stają się lżej strawne. Ale dodatek pieprzu nie tylko na trawienie działa zbawiennie, jest także lekko moczopędny. Ostrożnie stosować go jednak powinny osoby, których układ pokarmowy łatwo ulega podrażnieniom. Warto pamiętać, że dodając pieprz w ziarenkach do potraw, robimy to na początku gotowania, a pieprz mielony - pod koniec.
Nalewka na ziarnkach pieprzu pomoże w przeziębieniu i w walce z uporczywym kaszlem, a także pozbyć się wzdęć, zaparć, nudności, niestrawności.
Do nalewki dodajemy także ziele angielskie, które pochodzi z przeciwnego krańca świata niż pieprz - z Karaibów. Ziele angielskie to nasiona owoców korzennika lekarskiego. To drzewo dorastające nawet do 30 m wysokości. Ziele jest często stosowane jako substytut pieprzu. Można je dodawać tak do tłustych mięs i sosów, jak i do deserów. Jego zaletą jest bardzo przyjemny aromat. Ziele angielskie łagodzi zaburzenia żołądkowe oraz leczy biegunki.
Przepis na pieprzówkę na żołądek
Do butelki z wódką wsypać ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Szczelnie zamknąć. Po tygodniu nalewka jest dobra do użycia, ale przez cały czas można ją trzymać z ziarnami. Pić po 20 kropli w łyżce stołowej przegotowanej wody.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie ZPR Media.