Nalewka i likier z wiśni: przepisy

2018-06-07 16:14

Oto przepis na nalewkę wiśniową, czyli popularną wiśniówkę, przy której przygotowywaniu, można uzyskać pyszny likier wiśniowy. Przepis wzięliśmy  od Wojtka Hernika, który  jest mistrzem nalewek. Uwielbia robić nalewki z owoców, przyrządza je już od 30 lat. Oto przepis na domową nalewkę i likier z wiśni prosto od mistrza!

Przepisy na nalewki: nalewka i likier z wiśni
Autor: Shutterstock Klasyczna nalewka wiśniowa jest bardzo popularna w polskich domach
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?

Wojtek Hernik, mistrz kowalstwa artystycznego, od trzydziestu lat przyrządza nalewki. Dla rodziny, znajomych i własnej satysfakcji. Nalewki przyrządza zawsze „na oko”, przepisy na ich wykonanie ma w głowie. Twierdzi, że nie ma sensu bawić się w skrupulatne ważenie składników. Trzeba próbować i improwizować. Każda nalewka powinna być jedyna w swoim rodzaju. Nam zdradza przepis na nalewkę z wiśni.

Składniki:

drylowane owoce, najlepiej dzikiej wiśni

wiśnie z pestkami

cukier

goździki

laska wanilii

spirytus 70%

Do 3/4 wysokości gąsiora wsypujemy drylowane owoce, najlepiej dzikiej wiśni. Dorzucamy kilkanaście wiśni z pestkami dla smaku - nie więcej, bo w pestkach znajduje się szkodliwy kwas pruski.

Zasypujemy owoce małą ilością cukru, dorzucamy kilka goździków, pokrojoną laskę wanilii i czasem kawałeczek cynamonu.

Zalewamy spirytusem tak, by owoce zostały przykryte. Na 10-litrowy gąsior trzeba 3 do 4 litrów spirytusu 70%.

Stawiamy gąsior na parapecie, w słońcu, na 2-3 miesiące.

Po tym czasie zlewamy pierwszy sok z wiśni, który jest bardzo mocny i raczej kwaśny. Wiśnie, które zostają, zasypujemy dużą ilością cukru (około 2 kg) i codziennie mieszamy.

Po dwóch tygodniach zlewamy ten drugi sok i to jest już likier z wiśni (nalewka), który zamykamy w karafkach.

Część owoców z likieru przechowujemy w słoikach – przydadzą się do tortów, ciast i lodów. Resztę wiśni zalewamy przegotowaną (koniecznie!) wodą, znów odstawiamy na 2 tygodnie.

Rozcieńczamy pierwszy mocny sok tym ostatnim, słabym. W ten sposób odzyskujemy cały zainwestowany w nalewkę spirytus.

 Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Nalewka wiśniowa z rodzynkami

Domowa nalewka wiśniowa

Wiśniówka ze skórką cytrynową

Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką