Najlepsza kaczka pieczona z jabłkami - rady Agaty Wojdy
Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka kuchni polskiej. Często podawana na odświętne obiady, zawsze znajduje amatorów. Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazda programu Smaki Agaty radzi, jak postępować z kaczką podczas pieczenia, by zachwycić jej smakiem domowników i gości!
Kaczkę układamy zawsze piersią do góry w brytfannie pamiętając, że dookoła niej pozostała wolna przestrzeń na dodatki urozmaicające smak i aromat sosu. Śmiało dołóżcie dookoła kawałki cebuli, malutkie kostki warzyw korzeniowych, tarty imbir, liście laurowe.
Proponuję dodać do kaczki w trakcie pieczenia szklankę soku jabłkowego z kawałkiem masła i nie zapominać o polewaniu mięsa sosem spod kaczki.
Upieczoną kaczkę przed podaniem przetrzymujemy w cieple, a wszystko co w brytfance poza listkami przecieramy uzyskując aromatyczny, gęsty sos.
Jeden z trików na piękny kolor pieczonego mięsa to zamarynowanie kaczki w soku z buraków z dodatkiem plastrów pomarańczy, anyżu, goździków i czosnku. Po 2 godzinach w marynacie jest gotowa do pieczenia.
Nigdy nie zapominajcie natrzeć mięsa solą i przyprawami również od środka!