Nagietek lekarski - jak wykorzystać go dla zdrowia?
Nagietek lekarski to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych. Ma wzniesione, rozgałęzione, kanciaste łodygi i lancetowate liście. Wierzchołki jej łodyg zakończone są pojedynczymi koszyczkami kwiatowymi, a języczkowate kwiaty są żółte lub pomarańczowe. Kwitnie od czerwca do późnej jesieni. Sprawdź, jak wykorzystać go dla zdrowia.
Spis treści
Nagietek - właściwości
Nagietek lekarski ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stosowany zewnętrznie leczy stany zapalne skóry i jamy ustnej, łagodzi swędzenie po ukąszeniach owadów i przy rumieniu słonecznym, przyśpiesza gojenie małych ran i pęknięć skóry. Reguluje i łagodzi dolegliwości menstruacyjne oraz zapobiega występowaniu trądziku.
Nagietek - zbiory
Kwiaty zbieramy w miarę zakwitania. Suszymy je w warunkach naturalnych lub w suszarniach w temperaturze 35 - 45 st. C.
Nagietek - zastosowanie
Napar: 1 łyżkę płatków nagietka zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 10 minut. Po odcedzeniu pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki.
Zewnętrznie używany jest do płukania gardła lub do okładów. Gaziki nasączone naparem przykładamy 3 -4 razy dziennie.
Nalewka: 100 g kwiatów nagietka zalewamy 0,5 litra spirytusu i odstawiamy na tydzień, codziennie wstrząsając słoikiem. Po 7 dniach odcedzamy i zlewamy do butelek.
Herbata z nagietka: 1 łyżeczkę kwiatów z nagietka i 1/2 łyżeczki czarnej herbaty zalewamy szklanką wrzątku. Całość parzymy w termosie przez ok. 15 minut. Słodzimy miodem.
W kuchni: nagietek stosuje się jako zamiennik szafranu, który nadaje potrawom żółtą barwę. Dodaje się go również do sałatek.