Czy mycie mięsa przed gotowaniem jest niezdrowe?

2016-10-06 11:46

Powszechnie uważa się, że przed wrzuceniem mięsa do garnka należy umyć je pod bieżącą wodą. Tymczasem Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) informuje, że płukanie drobiu może mieć zły wpływ na nasze zdrowie.

mycie-miesa-przed-gotowaniem-niezdrowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mycie mięsa przed gotowaniem może sprzyjać rozprzestrzenianiu się po kuchni szkodliwych bakterii

Według FSA mycie mięsa przed gotowaniem może sprzyjać rozprzestrzenianiu się bakterii typu Campylobacter. Jest ona najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego w Wielkiej Brytanii. Wraz z wodą zarazki przenoszone są na ręce, blaty, ubranie i urządzenia kuchenne. 

Nie należy myć mięsa przed gotowaniem?

Badania przeprowadzone przed Agencję pokazują, że 44 proc. Brytyjczyków myje mięso przed gotowaniem. Ma to służyć oczyszczeniu mięsa z zabrudzeń, wyeliminowaniu bakterii czy po prostu „robili tak od zawsze”. Trudno się dziwić - taki zwyczaj z pewnością ma także wielu z nas.  

Rocznie około 280 tys. Brytyjczyków choruje na zakażenia przewodu pokarmowego. Aż w czterech na pięć przypadków bakterie pochodzą z surowego mięsa. Czy po opublikowaniu takiej informacji zmienią się nasze kulinarne przyzwyczajenia? 

Sprawa ta była już zresztą przedmiotem kampanii społecznej prowadzonej na Wyspach. FSA wyraźnie podkreśla, że mycie rąk podczas gotowania nie wystarczy. Należy zachować wszelkie możliwe środki ostrożności. Eksperci twierdzą, że lepiej jest gotować mięso bez wcześniejszego mycia – wysoka temperatura i tak unieszkodliwi wszelkie bakterie.