Miód spadziowy – jakie ma właściwości?

2016-09-08 11:52

Miód spadziowy jest drogi, ale wart swojej ceny ze względu na cenne właściwości lecznicze. Sprawdź, na jakie schorzenia pomaga ten popularny składnik codziennej diety.

miod-spadziowy-jakie-ma-wlasciwosci.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Miód spadziowy wskazany jest dla sercowców – ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe – oraz dla nerwusów, bo łagodzi napięcia powstałe w organizmie na skutek stresu.

Spis treści

  1. Charakterystyka miodu spadziowego
  2. Jakie zalety ma miód spadziowy?

Charakterystyka miodu spadziowego

Miód spadziowy, znacznie ciemniejszy niż miód nektarowy, powstaje z soków roślin, czyli ze spadzi. Ma charakterystyczny smak i jest wyraźnie gęstszy od pozostałych miodów.

Jakie zalety ma miód spadziowy?

Miód spadziowy ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i antyseptyczne. Polecany jest na dolegliwości układu oddechowego, przy przeziębieniach i zapaleniu płuc. Pomaga też w leczeniu astmy. Wzmacnia odporność i odtruwa organizm, dlatego powinny go jeść osoby po leczeniu antybiotykami, lekami sterydowymi czy nowotworowymi oraz pracujące w szkodliwych warunkach.

Miód spadziowy leczy anemię i zaburzenia przemiany materii. I to nie koniec jego zalet! Miód spadziowy wskazany jest dla sercowców – ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe – oraz dla nerwusów, bo łagodzi napięcia powstałe w organizmie na skutek stresu.