Miód spadziowy – jakie ma właściwości?
Miód spadziowy jest drogi, ale wart swojej ceny ze względu na cenne właściwości lecznicze. Sprawdź, na jakie schorzenia pomaga ten popularny składnik codziennej diety.
Spis treści
Charakterystyka miodu spadziowego
Miód spadziowy, znacznie ciemniejszy niż miód nektarowy, powstaje z soków roślin, czyli ze spadzi. Ma charakterystyczny smak i jest wyraźnie gęstszy od pozostałych miodów.
Jakie zalety ma miód spadziowy?
Miód spadziowy ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i antyseptyczne. Polecany jest na dolegliwości układu oddechowego, przy przeziębieniach i zapaleniu płuc. Pomaga też w leczeniu astmy. Wzmacnia odporność i odtruwa organizm, dlatego powinny go jeść osoby po leczeniu antybiotykami, lekami sterydowymi czy nowotworowymi oraz pracujące w szkodliwych warunkach.
Miód spadziowy leczy anemię i zaburzenia przemiany materii. I to nie koniec jego zalet! Miód spadziowy wskazany jest dla sercowców – ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe – oraz dla nerwusów, bo łagodzi napięcia powstałe w organizmie na skutek stresu.