Miód Manuka - jak wspiera odporność organizmu?
Miody, także Manuka, są powszechnie cenionymi środkami spożywczymi. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ich stosowanie w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia w celu utrzymania prawidłowego stanu zdrowia górnych dróg oddechowych, a szczególnie gardła.
Spis treści
Miody Manuka
Miody Manuka to aromatyczne miody z kwiatów drzewa herbacianego (z maoryskiego – manuka) pochodzące z Nowej Zelandii. Jest to kraj wyjątkowo czysty pod względem ekologicznym. Charakteryzuje się także występowaniem unikatowej roślinności.
Miody Manuka - wpływ na organizm
Czym miody Manuka różnią się od innych miodów? Wysokim stężeniem związku o nazwie methylglyoxal, który jest uznawany za naturalny antybiotyk. To dzięki temu składnikowi miody Manuka działają korzystnie na nasz układ odpornościowy, ale nie tylko. Poprawiają także stan skóry, pomagają w leczeniu wyprysków, wysypek, uczuleń, egzemy i podrażnień skóry, pomagają w odblokowywaniu porów, usuwaniu martwych komórek naskórka i przywracaniu właściwego pH skóry.
Miody Manuka - właściwości
Miody Manuka mają także działanie antyoksydacyjne, chroniące przed działaniem wolnych rodników, a także przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomagają m.in. leczenie infekcji wywołanych przez gronkowca złocistego, paciorkowce, E. coli i Helicobacter pylori. Miody te maja także silnie działanie przeciwgrzybiczne.