Miód Manuka - jak wspiera odporność organizmu?

2016-09-05 16:14

Miody, także Manuka, są powszechnie cenionymi środkami spożywczymi. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ich stosowanie w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia w celu utrzymania prawidłowego stanu zdrowia górnych dróg oddechowych, a szczególnie gardła.

Jak miód Manuka wspiera odporność organizmu?
Autor: thinkstockphotos.com Miód Manuka - aromatyczny miód z kwiatów z drzewa herbacianego.

Spis treści

  1. Miody Manuka
  2. Miody Manuka - wpływ na organizm
  3. Miody Manuka - właściwości

Miody Manuka

Miody Manuka to aromatyczne miody z kwiatów drzewa herbacianego (z maoryskiego – manuka) pochodzące z Nowej Zelandii. Jest to kraj wyjątkowo czysty pod względem ekologicznym. Charakteryzuje się także występowaniem unikatowej roślinności.

Miody Manuka - wpływ na organizm

Czym miody Manuka różnią się od innych miodów? Wysokim stężeniem związku o nazwie methylglyoxal, który jest uznawany za naturalny antybiotyk. To dzięki temu składnikowi miody Manuka działają korzystnie na nasz układ odpornościowy, ale nie tylko. Poprawiają także stan skóry, pomagają w leczeniu wyprysków, wysypek, uczuleń, egzemy i podrażnień skóry, pomagają w odblokowywaniu porów, usuwaniu martwych komórek naskórka i przywracaniu właściwego pH skóry.

Miody Manuka - właściwości

Miody Manuka mają także działanie antyoksydacyjne, chroniące przed działaniem wolnych rodników, a także przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomagają m.in. leczenie infekcji wywołanych przez gronkowca złocistego, paciorkowce, E. coli i Helicobacter pylori. Miody te maja także silnie działanie przeciwgrzybiczne.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE