Mięso z rekina - jakie ma właściwości?
Mięso z rekina coraz częściej można kupić w Polsce. By spróbować smaku tych groźnych ryb, nie trzeba wybierać się już za granicę. Warto je zjeść nie tylko ze względów kulinarnych, ale przede wszystkim ze względu na bogactwo wartości odżywczych.
Mięso z rekina można kupić nawet w sieciowych marketach. Warto zajrzeć do do sklepowych lodówek, bo może ono stać się doskonałym składnikiem naszej diety. Mięso z rekina jest białe i dość elastyczne. Jednak pod wpływem nadmiernego smażenia czy gotowania twardnieje. Zatem najlepiej przyrządzać je na parze.
Mięso rekina bogate jest w białko, podstawowy budulec mięśni, układu kostnego, a nawet nerwowego. Zatem wystarczy niewielka porcja tej ogromnej ryby, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko. U rekina najcenniejsze są jednak twarde płetwy i ogon. Dlaczego? Te części ryby są bogate w kolagen, który jest odpowiedzialny w organizmie ludzkim za młody wygląd skóry, sprawność stawów, mocne kości i zęby. Płetwy i ogon rekina zwykle występują w sprzedaży w postaci sproszkowanej, do stosowania jako dodatek (przyprawa) do innych potraw.