Mięso z rekina - jakie ma właściwości?

2016-09-09 13:11

Mięso z rekina coraz częściej można kupić w Polsce. By spróbować smaku tych groźnych ryb, nie trzeba wybierać się już za granicę.  Warto je zjeść nie tylko ze względów kulinarnych, ale przede wszystkim ze względu na bogactwo wartości odżywczych.

mieso-z-rekina-jakie-ma-wlasciwosci.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mięso rekina zawiera dużo białka a płetwy - cenny kolagen.

Mięso z rekina można kupić nawet w sieciowych marketach. Warto zajrzeć do do sklepowych lodówek, bo może ono stać się doskonałym składnikiem naszej diety. Mięso z rekina jest białe i dość elastyczne. Jednak pod wpływem nadmiernego smażenia czy gotowania twardnieje. Zatem najlepiej przyrządzać je na parze.

Mięso rekina bogate jest w białko, podstawowy budulec mięśni, układu kostnego, a nawet nerwowego. Zatem wystarczy niewielka porcja tej ogromnej ryby, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko. U rekina najcenniejsze są jednak twarde płetwy i ogon. Dlaczego? Te części ryby są bogate w kolagen, który jest odpowiedzialny w organizmie ludzkim za młody wygląd skóry, sprawność stawów, mocne kości i zęby. Płetwy i ogon rekina zwykle występują w sprzedaży w postaci sproszkowanej, do stosowania jako dodatek (przyprawa) do innych potraw.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE