Menu na majowe przyjęcie imieninowe - przepisy

2017-05-10 14:07

W maju imieniny obchodzą m.in. Zofia, Stanisław, Justyna i Maria. Radzimy co podać, żeby było wiosennie, lekko i żeby się nie napracować. Jeśli jest ciepło, można gości przyjąć w ogrodzie lub na tarasie. 

Menu na majowe przyjęcie imieninowe - przepisy
Autor: Shutterstock Menu na majowe przyjęcie imieninowe - przepisy 

Spis treści

  1. Przystawka
  2. Zupa
  3. Danie główne
  4. Deser 

Przystawka

Sałatka Caprese

Przepis:  Plasterki pomidora i mozzarelli ułożone naprzemiennie na półmisku, polane oliwą i octem balsamicznym i posypane listkami bazylii. Posolone i popieprzone.

Opcjonalnie: Szparagi po królewsku

Zupa

Wiosenna z młodych warzyw.

Przepis: Ugotować wywar z 4 skrzydełek  drobiowych. Wyjąć skrzydełka, ostudzić, obrać mięso ze skóry i kostek. Do wywaru włożyć warzywa pokrojone w julienne, czyli cienką słomkę: ziemniaki, marchewkę, seler, kalarepkę, fasolkę szparagową, pietruszkę, por. Dodać pokrojony w cienkie plasterki duży ząbek czosnku. Gotować krótko, by warzywa zachowały jędrność. Posypać posiekanymi drobno ziołami: natką, bazylią, szczypiorkiem. 

Opcjonalnie: Botwinka po staropolsku

Danie główne

Makaron tagliatelle z wędzonym łososiem, koperkowym sosem śmietankowym i orzeszkami piniowymi.

Przepis: Ugotować makaron al dente. W tym czasie pokroić plastry wędzonego łososia w paski szer. 2 cm.  Na suchej patelni zrumienić orzeszki piniowe. Duży kubek śmietany 18% podgrzać (nie może się zagotować!), dodać pokrojony drobno pęczek koperku. Odcedzony makaron wyłożyć na talerze , obłożyć rybą, polać sosem i posypać orzeszkami. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Opcjonalnie: Rulony z indyka nadziewane warzywami

Deser 

Eton Messe czyli pokruszone bezy.

Przepis: pokrojone truskawki wymieszane z bitą śmietaną. Podajemy w pucharku.

Opcjonalnie: Sernik na zimno z rabarbarem