Menu na majowe przyjęcie imieninowe - przepisy
W maju imieniny obchodzą m.in. Zofia, Stanisław, Justyna i Maria. Radzimy co podać, żeby było wiosennie, lekko i żeby się nie napracować. Jeśli jest ciepło, można gości przyjąć w ogrodzie lub na tarasie.
Spis treści
Przystawka
Sałatka Caprese
Przepis: Plasterki pomidora i mozzarelli ułożone naprzemiennie na półmisku, polane oliwą i octem balsamicznym i posypane listkami bazylii. Posolone i popieprzone.
Opcjonalnie: Szparagi po królewsku
Zupa
Wiosenna z młodych warzyw.
Przepis: Ugotować wywar z 4 skrzydełek drobiowych. Wyjąć skrzydełka, ostudzić, obrać mięso ze skóry i kostek. Do wywaru włożyć warzywa pokrojone w julienne, czyli cienką słomkę: ziemniaki, marchewkę, seler, kalarepkę, fasolkę szparagową, pietruszkę, por. Dodać pokrojony w cienkie plasterki duży ząbek czosnku. Gotować krótko, by warzywa zachowały jędrność. Posypać posiekanymi drobno ziołami: natką, bazylią, szczypiorkiem.
Opcjonalnie: Botwinka po staropolsku
Danie główne
Makaron tagliatelle z wędzonym łososiem, koperkowym sosem śmietankowym i orzeszkami piniowymi.
Przepis: Ugotować makaron al dente. W tym czasie pokroić plastry wędzonego łososia w paski szer. 2 cm. Na suchej patelni zrumienić orzeszki piniowe. Duży kubek śmietany 18% podgrzać (nie może się zagotować!), dodać pokrojony drobno pęczek koperku. Odcedzony makaron wyłożyć na talerze , obłożyć rybą, polać sosem i posypać orzeszkami. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Opcjonalnie: Rulony z indyka nadziewane warzywami
Deser
Eton Messe czyli pokruszone bezy.
Przepis: pokrojone truskawki wymieszane z bitą śmietaną. Podajemy w pucharku.
Opcjonalnie: Sernik na zimno z rabarbarem