Melon BARATTIERE: co to za odmiana melona, jak ją wykorzystać kulinarnie

2020-07-07 9:45

Melon baratierre to kulisty melon o zielonej skórce wyhodowany we włoskim regionie Bari. Soczysty, aromatyczny melon o orzeźwiającym miąższu jest przede wszystkim składnikiem sałatek. Przeczytaj, jaką ma wartość odżywczą i sprawdź, jak możesz go wykorzystać w kuchni. Zapraszam!

Melon BARATTIERE, kulisty, zielony i niesłodki
Autor: Shutterstock Melon BARATTIERE, kulisty, zielony i niesłodki

Spis treści

  1. Pochodzenie 
  2. Uprawa
  3. Własności owocu barattiere
  4. Wartość odżywcza
  5. Zastosowanie kulinarne 
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Melon to bliski kuzyn arbuza. Jednak w odróżnieniu od arbuza, melon ma bardziej ścisły miąższ o gładkiej teksturze oraz barwę od zielonej, przez białą, po żółtą, czy wręcz pomarańczową. 

Pochodzenie 

Barattiere to kulista, zielona odmiana melona wyhodowanego przez ogrodników z południa prowincji Bari, w szczególności z terytoriów Monopoli, Polignano a Mare i Alberobello, a także z północnej części prowincji Brindisi, w szczególności z terytorium miasta Fasano.

Nazwa barattiere pochodzi od słowa „barattare”, co po włosku oznacza „handel”.

Barattiere to ogólna nazwa handlowa na melony przeznaczone do spożycia, gdy nie są dojrzałe i wciąż zielone. Zbierane są, nim zostanie w pełni wykształcone gniazdo nasienne. 

Uprawa

Barattiere są uprawiane w słonecznych i ciepłych miejscach i potrzebują dużo wody. Uprawa odbywa się z bezpośredniego siewu i zwykle późnym latem lub wczesną jesienią.

Zbiór odbywa się, gdy owoc jest jędrny, rześki i wciąż zielony. Każda roślina może wyprodukować wiele owoców, zazwyczaj od 2 do 10.

Własności owocu barattiere

Melon barattiere ma okrągły kształt z gładką lub delikatnie bruzdkowaną, jasno-zieloną skórką, która z wiekiem żółknie. Wewnątrz ma intensywnie zielony kolor, który z czasem zmienia się w jaśniejszy. 

Wartość odżywcza

Zielony owoc barattiere może mieć masę od 200 gramów do 1 kilograma. Ma wysoką zawartość potasu i niski poziom cukru i sodu. Jest niskokaloryczny. Idealny owoc na upały.

Zastosowanie kulinarne 

Jest to owoc do jedzenia na surowo, świeży i niedojrzały. Traktowany w kuchni włoskiej jak warzywo, podobnie jak ogórek u w kuchni polskiej. Pasuje do sałatek i makaronu doprawionego lekkimi sosami. Często podawany w formie chłodnika. 

Obecnie jest coraz częściej sprowadzany do Polski. Wykorzystaj go i daj znać, czy Ci smakował!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE