Margarita cytrynowa: przepis na koktajl z limoncello
Margarita cytrynowa to nic innego jak przepis na koktajl z włoskim likierem limoncello. Orzeźwiająca niczym powiew wiatru. Pachnąca cytrusami i uderzająca do głowy bąbelkami gazu.
Koktajl Margarita to klasyka wśród drinków. Zazwyczaj podaje się koktajl w crustowanym kieliszku lub szklaneczce, ale można to pominąć.
Zobacz: CRUSTOWANIE lub garnirowanie: co to jest? Na czym polega crustowanie?
Składniki na 1 porcję:
1 loczek wycięty ze skórki cytryny
2 łyżki soku z cytryny
60 ml tequili
2 łyżki likieru cytrynowego typu limoncello
1 łyżka syropy z agawy
1 chlust wody gazowanej
2 łyżki soku z limony
1 łyżka soli morskiej
kilka kostek lodu
Wymieszać sok z cytryny, tequilę, likier cytrynowy i syrop z agawy. Uzupełnić wodą gazowaną.
Brzeg kieliszka lub szklaneczki zanurzyć w soku z limony, a następnie w soli morskiej.
Do kieliszka wrzucić lód, wlać koktajl, ozdobić brzeg naczynia loczkiem z cytryny.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek