Jakie są znane gatunki whisky?
Dotychczas whisky dzieliła się na 3 podstawowe rodzaje. Szkocka, uważana przez niektórych za odrębny rodzaj alkoholu, trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey i produkty amerykańskie opierające się na kukurydzy. Oczywiście jest to najogólniejszy podział. Ten bursztynowy napój dzieli się na kolejne kategorie w zależności od regionu produkcji, czasu leżakowania i mieszanki. Podział whisky powstał już dawno temu i nikt nie sądził, że cokolwiek się w nim zmieni. Receptury produkowania tego alkoholu są przekazywane z pokolenia na pokolenie, każda destylarnia ukrywa swoje sekrety. Pojawił się jednak nowy rodzaj whisky, który na stałe może wpisać się w ten starodawny podział.
Nowa - limonkowa whisky
Whisky jest zazwyczaj lubiana przez osoby dojrzałe. Wielu młodszym osobom nie smakuje ten alkohol, zazwyczaj mieszają go z colą by troszeczkę zdusić wyrazisty smak napoju. Wiedząc o tym szkocka firma wyszła naprzeciw oczekiwaniom tej grupy osób. Inspirując się znanym w Brazylii od dawna połączeniu szkockiej z limonką stworzyła specyficzny napój. Bazuje on oczywiście na szkockiej lecz napój ten leżakuje w beczkach wypełnionych skórkami limonek. Skórka limonki zawiera więcej olejków wpływających na smak owocu. Po sześciu tygodniach pławienia się w cytrusowych skórkach, alkohol jest z nich wydobywany i dodaje się do niego ekstrakt waniliowy. Limonkowa whisky ma delikatniejszy smak i dobrze smakuje w drinkach. Jest to świetny wybór dla osób, którym tradycyjna whisky nie smakuje.