Kwiat bananowca. Jak smakuje? Jak jeść? Jak kupować?
Kwiat bananowca, zwany również sercem bananowca, to popularny składnik kuchni azjatyckich. Można podawać go na wiele sposobów, na surowo z ostrym sosem do maczania, duszony lub gotowany jako składnik zup lub gulaszy.
Spis treści
- Charakterystyka kwiatu bananowca
- Własności kwiatu bananowca
- Zastosowanie kulinarne kwiatu bananowca
- Jak obrać kwiat bananowca?
- Gdzie kupić kwiat bananowca?
Charakterystyka kwiatu bananowca
Kwiat lub częściej serce bananowca osiąga rozmiar od 15 do nawet 50 cm długości, jest owalnego kształtu, a zewnętrzne liście mają ciemny purpurowy kolor. Znajdują się pod nim właściwe kwiaty, drobne i żółte „pręciki” z których po zapłodnieniu wyrosłyby banany. Kwiat bananowca wydziela lepki sok, który barwi. Obierając kwiat bananowca warto założyć rękawiczki, a nóż posmarować olejem, aby kawałki kwiatu nie przylepiały się do niego.
Własności kwiatu bananowca
Kwiat bananowca jest dobrym źródłem witaminy A i C, białka i błonnika.
Zastosowanie kulinarne kwiatu bananowca
Małe kwiatki znajdujące się pod ciemnymi liśćmi - przyszłe banany - wykorzystuje się do przyrządzenia chrupkich, smażonych placuszków. W Tajlandii sieka się kwiat bananowca i podaje na surowo z ostrym sosem do maczania. Można go też dodać do zup, czy usmażyć z makaronem. Często przygotowuje się również sałatki z kwiatu bananowca lub innych składników i podaje się je na zewnętrznych, ciemnych liściach kwiatu.
Jak obrać kwiat bananowca?
Przed podaniem kwiat bananowca należy obrać z zewnętrznych ciemnych liści. W Azji zewnętrzne liści kwiatu wykorzystuje się, jako naczynia i podaje na nich gotową potrawę lub wyrzuca.
Pod ciemnymi liśćmi znajdują się liście koloru jasno różowego i te są już jadalne. Kroimy je na mniejsze kawałki i moczymy w wodzie.
Kwiat obieramy do momentu, aż pojawią się liście zbyt małe do obrania.
Obrany i pokrojony kwiat szybko ciemnieje i nabiera gorzkiego smaku. Aby temu zapobiec należy zawczasu przygotować miskę z 4 szklankami wody zakwaszonej 1 łyżką octu lub soku z limonki i umieścić w niej kawałki serca po obraniu.
Pod każdym liściem znajdują się białe słupki – zalążki, z których w przyszłości wyrosłyby banany. Z każdego z nich usuwamy 2 niejadalne części – wyglądający jak wykałaczka pręcik i małą, elastyczną prawie przezroczystą cząstkę w formie rynienki. Następnie zalążki kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w przygotowanej wodzie.
Po zdjęciu liści otrzymamy bladożółte właściwe serce, które przekrawamy wzdłuż na pół. Od razu puszcza ono kleisty sok, więc warto przedtem posmarować nóż olejem. Obie połówki drobno kroimy i moczymy wodzie z liśćmi i zalążkami przez 2 godziny.
Tak przygotowane serce jest gotowe do użycia. Przykryte w misce z wodą i solą (octem lub sokiem z limonki) może być przechowywane w lodówce do dwóch dni.
Gdzie kupić kwiat bananowca?
Kwiat bananowca można kupić na specjalnych stoiskach z żywnością azjatycką, a także w sieci sklepów Lidl.