Kwiat bananowca. Jak smakuje? Jak jeść? Jak kupować?

2018-11-08 12:10

Kwiat bananowca, zwany również sercem bananowca, to popularny składnik kuchni azjatyckich. Można podawać go na wiele sposobów, na surowo z ostrym sosem do maczania, duszony lub gotowany jako składnik zup lub gulaszy.

Kwiat bananowca. Jak smakuje? Jak jeść? Jak kupować?
Autor: Shutterstock

Charakterystyka kwiatu bananowca

Kwiat lub częściej serce bananowca osiąga rozmiar od 15 do nawet 50 cm długości, jest owalnego kształtu, a zewnętrzne liście mają ciemny purpurowy kolor. Znajdują się pod nim właściwe kwiaty, drobne i żółte „pręciki” z których po zapłodnieniu wyrosłyby banany. Kwiat bananowca wydziela lepki sok, który barwi. Obierając kwiat bananowca warto założyć rękawiczki, a nóż posmarować olejem, aby kawałki kwiatu nie przylepiały się do niego. 

Własności kwiatu bananowca

Kwiat bananowca jest dobrym źródłem witaminy A i C, białka i błonnika.

Zastosowanie kulinarne kwiatu bananowca

Małe kwiatki znajdujące się pod ciemnymi liśćmi - przyszłe banany - wykorzystuje się do przyrządzenia chrupkich, smażonych placuszków. W Tajlandii sieka się kwiat bananowca i podaje na surowo z ostrym sosem do maczania. Można go też dodać do zup, czy usmażyć z makaronem. Często przygotowuje się również sałatki z kwiatu bananowca lub innych składników i podaje się je na zewnętrznych, ciemnych liściach kwiatu.

 

Jak obrać kwiat bananowca?

Przed podaniem kwiat bananowca należy obrać z zewnętrznych ciemnych liści. W Azji zewnętrzne liści kwiatu wykorzystuje się, jako naczynia i podaje na nich gotową potrawę lub wyrzuca.

Pod ciemnymi liśćmi znajdują się liście koloru jasno różowego i te są już jadalne. Kroimy je na mniejsze kawałki i moczymy w wodzie.

Kwiat obieramy do momentu, aż pojawią się liście zbyt małe do obrania. 

Obrany i pokrojony kwiat szybko ciemnieje i nabiera gorzkiego smaku. Aby temu zapobiec należy zawczasu przygotować miskę z 4 szklankami wody zakwaszonej 1 łyżką octu lub soku z limonki i umieścić w niej kawałki serca po obraniu.

Pod każdym liściem znajdują się białe słupki – zalążki, z których w przyszłości wyrosłyby banany. Z każdego z nich usuwamy 2 niejadalne części – wyglądający jak wykałaczka pręcik i małą, elastyczną prawie przezroczystą cząstkę w formie rynienki. Następnie zalążki kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w przygotowanej wodzie.

Po zdjęciu liści otrzymamy bladożółte właściwe serce, które przekrawamy wzdłuż na pół. Od razu puszcza ono kleisty sok, więc warto przedtem posmarować nóż olejem. Obie połówki drobno kroimy i moczymy wodzie z liśćmi i zalążkami przez 2 godziny.

Tak przygotowane serce jest gotowe do użycia. Przykryte w misce z wodą i solą (octem lub sokiem z limonki) może być przechowywane w lodówce do dwóch dni. 

Gdzie kupić kwiat bananowca?

Kwiat bananowca można kupić na specjalnych stoiskach z żywnością azjatycką, a także w sieci sklepów Lidl.