Kurczak á la Marengo: jak zrobić kurczaka w pomidorach z pieczarkami i oliwkami [Smaczna Historia]

2019-03-23 6:41

Kurczak a la Marengo w pomidorach z pieczarkami i oliwkami to danie historyczne. Po raz pierwszy tę potrawę z kurczaka przygotował kucharz Napoleona Bonapartego po zwycięskiej dla Francuzów bitwie pod Marengo (14.06.1800). Cesarski kucharz Dunand z tego, co udało mu się zdobyć, stworzył arcydzieło smaku. Inne podanie głosi, że było to w trakcie bitwy. Bonaparte uznał, iż to właśnie danie przyniosło mu szczęście. Później gdy Dunand z powodu braków aprowizacyjnych niektóre składniki musiał zamienić lub wykluczyć, zabobonny Napoleon nie chciał jeść obiadu, bojąc się porażki. Jak moc kryje się w tym łatwym daniu kuchni polowej? Sprawdźcie sami!  

Kurczak a la Marengo: jak zrobić kurczaka w pomidorach z oliwkami
Autor: Shutterstock Kurczak a la Marengo to doskonałe danie obiadowe, które sprawdzi się również na gorącą kolację w gronie przyjaciół.

Dunand pochodził z Prowansji, dlatego oryginalny kurczak spod Marengo bardzo przypomina danie z rodzinnych stron mistrza patelni, kurczaka á la Provancel, czyli kurczaka po prowansalsku.

W trakcie działań wojennych trudno o dobre zaopatrzenie. W złupionej okolicy Dunand zdobył tylko kurczaka, kilka pomidorów, garść oliwek, parę jajek i tuzin raków. Wino, na szczęście, miał ze sobą. Podobno Dunand kawałki kurczaka obsmażył, dodał pomidory, wlał wino i całość udusił pod przykryciem. Gotowe danie przystroił szyjkami rakowymi i sadzonymi jajkami, wszystko posypując drobno posiekaną pietruszką. Później to danie modyfikował, z resztą ku rozpaczy Napoleona, dodając na przykład pieczarki. Z biegiem lat kurczak spod Marengo zmieniał się wraz z gustami nowych konsumentów. Odjęto jajka, szyjki rakowe były coraz trudniejsze do zdobycia, zostały pomidory, oliwki i pietruszka...

Na triumfalnego kurczaka dla zwycięzcy potrzebne będą:

1 łyżka oliwy

2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane

300 g pieczarek, pociętych wzdłuż na połówki

4 nogi z kurczaka

500 g sosu pomidorowego passata

500 ml bulionu z kurczaka, może być z kostki

100 g wypestkowanych czarnych oliwek 

pęczek natki pietruszki, drobno posiekany

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać grzyby i smażyć, aż zmiękną.

Następnie dodać czosnek i nóżki kurczaka. Smażyć do momentu, aż nóżki zrumienią z każdej strony.

Do rondla wlać sos pomidorowy passat i bulion. Dodać oliwki. Popieprzyć, sól raczej nie będzie potrzebna, ponieważ i sos pomidorowy i bulion są wystarczająco słone.

Przykryć rondel pokrywką i dusić na małym ogniu przez 40 minut.

Przed podaniem posypać kurczaka á la Marengo posiekaną natką pietruszki.

Kurczak w sosie pomidorowym świetnie pasuje do makaronów o wyrazistym kształcie.