Kuchnia serbska - czego warto spróbować w serbskiej restauracji?
Kuchnia serbska to przede wszystkim mięso w różnej postaci. Jeżeli jesteś jego smakoszem, to bez wątpienia znajdziesz tam coś dla siebie. Sprawdź, czego warto spróbować w serbskiej restauracji.
Spis treści
Kuchnia bałkańska staje się coraz popularniejsza nad Wisłą. Pośród niej ważne miejsce zajmuje kuchnia krajów dawnej Jugosławii. Chorwackie restauracje w Polsce już wrosły w krajobraz, teraz czas na odkrycie kuchni serbskiej.
Kuchnia serbska - przysmaki
W serbskiej restauracji na pewno trzeba spróbować grilowanego kotleta z mięsa siekanego (powinien być z baraniny), tzw. pljeskavica. Kotlet może być z dodatkiem cebuli, sera, papryki, ogórka czy boczku. Warte polecenia są też oryginalne, cieniutkie, serbskie kiełbaski z baraniny - karnacze, oraz cevapi, czyli niewielkie grilowane siekane mięso z baraniny uformowane na kształt walców. Mięsa podawane są z różnymi sosami, np. ostrym, czosnkowym czy śmietanowym.
Przystawki
Jako przystawkę do dania mięsnego można wybrać sałatkę, np. szopską (przypomina grecką) albo Leskovaczkę (wątróbka, kurczak, papryka, pomidor i ogórek).