Konserwowanie solą - jak zasalać grzyby, warzywa i zioła?

2017-07-27 14:43

Konserwowanie solą przypomina kwaszenie, ale dodatek soli jest tu o wiele większy. Przetwory są utrwalane wtedy, kiedy zawierają minimum 16% soli. Przy tak wysokim stężeniu drobnoustroje nie mogą się rozwijać. Zazwyczaj solą konserwuje się grzyby, warzywa i zioła.

Konserwowanie solą - jak zasalać grzyby, warzywa i zioła?
Autor: pixabay.com Jak zasalać warzywa na zimę?

Spis treści

  1. Włoszczyzna na zimę (zasolona)
  2. Leśne grzyby w soli
  3. Solone liście pietruszki lub selera naciowego

Włoszczyzna na zimę (zasolona)

Składniki:

2 kg warzyw (marchew, pietruszka, por, liście selera, kapusta włoska, strąk papryki, koperek)

800 ml wody

400 g soli

szczypta kwasku cytrynowego

Warzywa umyć, obrać, posiekać i pokroić na paseczki. Połączyć z 1/4 soli.

Warzywa okładać w naczyniu i dokładnie ubijać.

Zgotować wodę z resztą soli i kwaskiem cytrynowym. Tak przygotowaną zalewą zalać włoszczyznę, przykryć i obciążyć.

Przełożyć do słoików, zamknąć i wynieść w chłodne miejsce.

Leśne grzyby w soli

Składniki:

1 kg świeżych grzybów (borowiki, rydze, gąski)

150 g soli

Kapelusze oczyszczonych grzybów jednego gatunku wrzucić do gotującej się wody na 5-10 minut.

Odcedzić, osączyć, ostudzić.

Układać warstwami w wyparzonym, kamionkowym naczyniu, przesypując solą.

Po napełnieniu naczynia obciążyć talerzykiem i wygotowanym kamieniem.

Naczynie z grzybami przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, sprawdzając co jakiś czas, czy nie tworzy się pleśń.

Solone liście pietruszki lub selera naciowego

Składniki:

1/2 kg liści pietruszki lub selera

100 g soli

Świeże liście opłukać, osączyć, oddzielić od łodyżek i posiekać.

Na dno wyparzonego słoika wsypać trochę soli, a następnie okładać warstwami liście, przesypując sola i starannie ubijając. Powierzchnię liści także posypać solą.

Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.

Jeżeli do solanki użyjesz więcej wody, przetwory będą smaczniejsze i lepiej się zakonserwują.