Kompoty na zimę: czereśnie, wiśnie, śliwki. Jak robić?

2016-06-20 13:02

Przygotowanie na zimę kompotów nie wymaga wiele pracy, a daje ogromną satysfakcję. Kompoty domowej roboty z czereśni, wiśni czy śliwek mogą być znakomitym deserem podczas rodzinnego obiadu. Podając je do picia dzieciom można mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych. Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

kompoty-na-zime-czeresnie-wisnie-sliwki-jak-robic.jpg
Autor: Archiwum
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?

Wiśnie - czy znasz ich właściwości?

Pytanie 1 z 9
Kiedy dojrzewają wiśnie?
Wiśnie

Przygotowując kompoty na zimę, postarajmy się wybrać jak najlepsze owoce – jędrne, zdrowe, bez plam i nalotów oraz w miarę  możliwości z upraw ekologicznych. Owoce należy umyć i osuszyć na czystych ściereczkach. Czereśnie, śliwki, renklody, mirabelki itp. można wydrylować, ale nie jest to konieczne. W przypadku wiśni, których pestki zawierają kwas pruski, drylowanie jest wskazane.

Polecamy także: Jak wydrylować czereśnie lub wiśnie bez drylownicy?

Jak robić i przechowywać kompoty na zimę?

Najważniejsze są odpowiednie słoiki (warto zaopatrzyć się w większe i mniejsze, by potem swobodnie dobierać ilość kompotu do potrzeb) oraz cukier. W dużym garnku gotujemy wodę z cukrem (ok. 1/4 kg na litr wody). Umyte słoiki i zakrętki starannie wyparzamy, polewając je gotującą się wodą, tak by jej strumień spływał po ściankach. Do gorących słoików nakładamy owoce do wysokości 1-2 cm od krawędzi. Zalewamy je gorącym syropem po brzegi.

Słoiki zakręcamy, przekręcamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia. Wtedy ewentualnie je myjemy, by się nie kleiły, i wstawiamy do spiżarni. Jeśli przechowujemy przetwory w pomieszczeniu z oknem, osłońmy słoje ciemnym papierem - wtedy owoce dłużej zachowają swoją urodę.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE