Kompoty na zimę: czereśnie, wiśnie, śliwki. Jak robić?

2016-06-20 13:02

Przygotowanie na zimę kompotów nie wymaga wiele pracy, a daje ogromną satysfakcję. Kompoty domowej roboty z czereśni, wiśni czy śliwek mogą być znakomitym deserem podczas rodzinnego obiadu. Podając je do picia dzieciom można mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych. Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

kompoty-na-zime-czeresnie-wisnie-sliwki-jak-robic.jpg
Autor: Archiwum
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Wiśnie - czy znasz ich właściwości?
Pytanie 1 z 9
Kiedy dojrzewają wiśnie?
Wiśnie

Przygotowując kompoty na zimę, postarajmy się wybrać jak najlepsze owoce – jędrne, zdrowe, bez plam i nalotów oraz w miarę  możliwości z upraw ekologicznych. Owoce należy umyć i osuszyć na czystych ściereczkach. Czereśnie, śliwki, renklody, mirabelki itp. można wydrylować, ale nie jest to konieczne. W przypadku wiśni, których pestki zawierają kwas pruski, drylowanie jest wskazane.

Polecamy także: Jak wydrylować czereśnie lub wiśnie bez drylownicy?

Jak robić i przechowywać kompoty na zimę?

Najważniejsze są odpowiednie słoiki (warto zaopatrzyć się w większe i mniejsze, by potem swobodnie dobierać ilość kompotu do potrzeb) oraz cukier. W dużym garnku gotujemy wodę z cukrem (ok. 1/4 kg na litr wody). Umyte słoiki i zakrętki starannie wyparzamy, polewając je gotującą się wodą, tak by jej strumień spływał po ściankach. Do gorących słoików nakładamy owoce do wysokości 1-2 cm od krawędzi. Zalewamy je gorącym syropem po brzegi.

Słoiki zakręcamy, przekręcamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia. Wtedy ewentualnie je myjemy, by się nie kleiły, i wstawiamy do spiżarni. Jeśli przechowujemy przetwory w pomieszczeniu z oknem, osłońmy słoje ciemnym papierem - wtedy owoce dłużej zachowają swoją urodę.