Klopsy roślinne z kaszą bulgur i warzywami [TEST]

2019-06-11 10:10

Klopsy roślinne z kaszą bulgur i warzywami to jedno z tych dań, w których warto wykorzystać gotowe produkty. Wbrew powszechnej opinii nawet zatwardziały mięsożerca czasem wbija zęby w roślinne klopsiki. Na przykład w falafele z ciecierzycy. Co jednak zrobić, gdy kończy się upalny dzień, głód doskwiera, a pomysłów brak? Jak przygotować kolację na szybko? Weszłam do niezawodnego Lidla i sięgnęłam po roślinne klopsy klasyczne od Dobrej Kalorii i zamieniłam je w smaczne danie. Przygotowanie zajęło mi 30 minut. 

klopsiki dobra kaloria.jpg
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Danie na szybko z gotowych klopsików wegańskich - wystarczy podgrzać i dodać trochę miłości 

Uwielbiam bliskowschodnie klopsiki z ciecierzycy. Dlatego śmiało sięgnęłam po roślinne klopsy klasyczne od Dobrej Kalorii. Opakowani 180 g zawiera 6 klopsików. Jeśli chcecie nakarmić dwie głodne osoby, to musicie wziąć 2 opakowania. 

Klopsiki w swoim składzie mają kiełki słonecznika, biała pszenicy i grochu, mąki: pszenną, grochową i amarantusową oraz przyprawy suszoną cebulę, czosnek i sól kłodawską. Trudno się do czegoś przyczepić. Klopsiki nie zawierają konserwantów, barwników, glutaminianu sodu, ani fosforanów. 

Wystarczy je podpiec przez 7 minut w piekarniku w temperaturze 220°C lub usmażyć na patelni przez 5 minut. Porcja 6 klopsików to około 650 kcal i dostarcza 45 g czystego białka oraz 160 mg magnezu. Ten cenny pierwiastek przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości

Skład przypraw klopsów klasycznych natchnął mnie do przygotowania dania w stylu kuchni krajów Maghrebu. 

Składniki dla 2 osób:

2 opakowania roślinny klopsów klasycznych od Dobrej Kalorii, do kupienia w Lidlu

1 torebka kaszy bulgur, 100 g

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

3 papryczki różnokolorowe, lekko pikantne

120 g pomidorków czereśniowych lub koktajlowych

2 łyżki oleju

2 łyżeczki ziół do sałatek, kompozycji zawierającej: bazylię, majeranek, koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, cebulę, czosnek, marchewkę i seler

1 łyżka soku z cytryny

pół pęczka pietruszki

pół pęczka szczypiorku

kminek, pieprz i sól

Wchodząc do kuchni zaczynam od zagotowania wody. Ten nawyk przyspiesza przygotowywanie jedzenia. Woda w czajniku gotuje się szybciej. Pamiętajcie solić wodę dopiero po zagotowaniu. Osolona gotuje się wolniej. 

Bulgur wrzucić do wrzątku, dodać pół łyżeczki nasion kminku i gotować według zaleceń producenta. W moim przypadku zajęło to 12 minut. Dlatego warto zacząć od ugotowania kaszy.

Cebulę pokroić w piórka, czyli wzdłuż cebuli od piętki do ogonka. Czosnek drobno posiekać. 

Paprykę pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać. 

Na patelni rozgrzać olej, dodać klopsiki i smażyć je 5 minut, często potrząsając patelnią. 

Zdjąć klopsiki i na patelnię dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia. 

Dodać paski papryki i smażyć jeszcze 3-5 minut.

W tym czasie odsączyć bulgur, otworzyć torebkę i dodać kaszę na patelnię.

Dodać suszone zioła i pomidorki, podgrzewać, aż pomidorki zaczną się kurczyć i stracą swój surowy smak, stając się bardziej słodkie. 

Posolić i popieprzyć zawartość patelni, dodać sok z cytryny i świeże zioła. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką na 2 minuty. 

Podawać od razu. Napiszcie, czy wam smakowało! U nas talerze wymiecione do czysta   

Przepis przygotowała i przetestowała dla WasAdrianna Ewa Stawska

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE