KIEŁKI: pokarm dla ciała i duszy! Dobre nie tylko dla osób na diecie!

2013-01-21 12:50

Nie bez powodu kiełki nazywane są pokarmem ciała i duszy. To cenne źródło witamin i składników mineralnych. Znane już od starożytności gdzie stosowane były jako leki. Warto pamiętać o uwzględnieniu ich w swojej diecie nie tylko w trakcie odchudzania! Poznaj ich właściwości. Polecamy także: Jak wyhodować kiełki?

KIEŁKI: pokarm dla ciała i duszy! Dobre nie tylko dla osób na diecie!
Autor: Shutterstock Kiełki różnych warzyw to samo zdrowie, warto o tym pamiętać w swojej diecie.

Właściwości odżywcze

Kiełki to bogate źródłem składników pokarmowych– witamin, aminokwasów (niezbędnych do budowy ludzkiego białka), błonnika, chlorofilu i składników mineralnych.

Kiełki są lekkostrawne i dobrze przyswajane przez ludzki organizm, posiadają dużą wartość odżywczą, są niskokaloryczne. Zawarte w kiełkach flawonoidy pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia, zwłaszcza tłuszczów. W związku z tym mają spore znaczenie w diecie osób odchudzających się.

Rodzaje kiełków

Kiełki lucerny-  dostarczają białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E i C, kwasu foliowego, selenu, cynku, magnezu. Wzmacniają mięśnie, kości, zęby, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych. Mają lekko cierpki, orzechowy smak.

Kiełki rzodkiewki- zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych.

Kiełki soi- zawierają witaminy A, B, C, K, żelazo, fosfor, magnez i potas. Regulują pracę układu nerwowego i hormonalnego, zapobiegają nadciśnieniu, zakrzepom i poprawiają wygląd skóry. Mogą łagodzić objawy klimakterium. Mają orzechowy smak.

Kiełki brokuła- zawierają witaminy A, B, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Mają lekko pikantny smak.